Hlavní obsah

V Jeseníkách se zranily lyžařky, letěly pro ně vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky

Těžké úrazy lyžařek ve skiareálu Králičák ve Starém Městě pod Sněžníkem a na Ovčárně ve čtvrtek zaměstnaly jesenické horské záchranáře, k nehodám letěly i vrtulníky. Velmi problematický zásah čekal člena horské služby (HS) na Králičáku, kde se zranila dospělá žena.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulník převezl zraněnou lyžařku do nemocniceVideo: Horská služba ČR

 
Článek

„Paní vyjela ze sjezdovky, narazila do stromu a utrpěla závažná poranění hlavy a hrudníku,“ uvedl náčelník jesenické HS Vítězslav Kaller s tím, že s ošetřením a transportem záchranáři pomohli přítomní lyžaři a obsluha skiareálu.

„Za pomoc jim děkujeme, bez nich bychom vše zvládli jen s obtížemi. Stejně tak byla neocenitelná pomoc posádek sanitního vozu a vrtulníku Letecké záchranné služby z Olomouce,“ komentoval Kaller. Záchranář podle něj musel souběžně ošetřovat ženu a volat dispečink zdravotnické záchranné služby s žádostí o posily a posléze je navigovat na místo. Pak následoval letecký transport do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Z vrcholu Sněžky se zřítil muž, padal téměř 400 metrů

Krimi

Druhý úraz se stal na lesní sjezdovce na Ovčárně. Náctiletá lyžařka také narazila do stromu, naštěstí měla helmu, takže utrpěla zřejmě jen otřes mozku. I zde následovala perfektně koordinovaná záchranná akce s posádkou vrtulníku z Ostravy. Ten dívku poté transportoval k dalšímu ošetření do ostravské fakultní nemocnice.

„Zatímco slečnu na Ovčárně helma nepochybně zachránila od těžšího úrazu, paní pod Králickým Sněžníkem mohla absence ochranných prvků naopak stát život,“ upozornil Kaller.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám