Hlavní obsah

Útočnice ze Žďáru nebyla příčetná, stíhání zastaveno

– Žďár nad Sázavou • Aktualizováno

Státní zástupce zastavil stíhání Barbory O., která loni ubodala 16letého studenta ve Žďáru nad Sázavou. Podle žalobce nebyla v tu chvíli příčetná. Podal zároveň ke Krajskému soudu v Brně návrh na uložení ochranné zabezpečovací detence.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Barbora O. na snímku z 15. října u soudu, který rozhodoval o jejím vzetí do vazby.

Článek

Podle odborných rozborů byla v době činu nepříčetná, kvůli duševní nemoci se již dříve léčila. Usnesení o zastavení stíhání dosud není v právní moci. Rozhodnutí podléhá přezkoumání Nejvyššího státního zastupitelství, které má oprávnění je případně zrušit.

"Rodině se to nelíbí, podle nás to byl naplánovaný a promyšlený trestný čin a o nějaké nepříčetnosti se nedá mluvit. Proč ji takhle nezkoumali předtím? Na základě lékařského vyjádření ji pustili na svobodu, nikdo o ní půl roku nevěděl, nebyla pod dohledem a teď najednou z ní uděláme chudáka?" řekl ve středu otec zavražděného studenta Kamil Vejvoda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Barboru Orlovou podle dnešního Deníku zastupuje obhájkyně Martina Černochová. Podle ní je za vyšetřováním případu definitivní konec. "Mohla bych proti návrhu na umístění do detenčního ústavu podat stížnost, ale v tomto případě to neudělám. Myslím, že tím zájmy mé klientky, která nemá náhled na svou nemoc, hájím mnohem lépe, protože jde o člověka, který je vážně nemocný a musí se léčit," řekla Deníku Černochová.

Propuštění z ústavní léčby bylo v pořádku

O závěrech znaleckých posudků informovala již 2. března policie s tím, že spis předá státnímu zástupci k posouzení. [celá zpráva]

Minulý týden sdělil Nejvyšší soud (NS), že Okresní soud v Opavě neudělal chybu, když umožnil propuštění ženy z ústavního léčení do ambulantní. K Nejvyššímu soudu podala stížnost bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. V ústavním léčení byla žena od roku 2012, kdy zaútočila v havířovské škole a vzala si jako rukojmí vychovatelku.

Foto: Jana Pechová, Právo

Družstevní Střední škola obchodu a služeb ve Žďáru nad Sázavou, kde 26letá žena ubodala 16letého studenta a napadla dvě dívky.

„Nemáme za to, že by byl postupem opavského soudu porušen zákon. Soud si při rozhodování o propuštění zjistil všechny podstatné okolnosti, včetně průběhu léčby i lékařské prognózy. Nic soudu neukládalo nechat si vypracovat znalecký posudek, když měl odborné vyjádření psychiatrické nemocnice,“ uvedl minulou středu soudce NS Petr Šabata. [celá zpráva]

Vzala si rukojmí

Útok se odehrál 14. října ráno. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se 16letý Petr V. rozhodl bránit. Na následky bodných zranění mladík zemřel. Když se útočnice po pobodání chlapce hnala za zachráněnou dívkou, vrhla se na jinou procházející studentku. Tu bodla do břicha a vzala si ji jako rukojmí. Pomohl jí až vyjednavač, jenž se za ni jako rukojmí nechal vyměnit. Policista byl zraněn na hlavě ve chvíli, kdy člen zásahové jednotky zneškodnil útočnici taserem.

Kriminalista popisuje útok ve střední školeVideo: Česká televize ČT24

Policie následně potvrdila, že žena v květnu 2012 napadla také vychovatelku, která bránila sedmiletou dívku v jídelně v Havířově. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu. Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji právě opavský soud propustil na doporučení lékařů.

V souvislosti s případem rezignoval ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek. Prezident Miloš Zeman řekl, že by mladíka mohl tento rok vyznamenat.

Přátelé a spolužáci se naposledy loučili s šestnáctiletým PetremVideo: Novinky

Šestadvacetiletá žena, která si školu k útoku vybrala podle svých slov náhodou na internetu, byla původně obviněna z trestného činu vraždy a braní rukojmí. Hrozil jí až výjimečný trest.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Žďáru se rozloučili s ubodaným studentem

Ve smuteční síni na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou se rodina a hosté rozloučili s 16letým Petrem V., který minulý týden zemřel při útoku psychicky nemocné...

Výběr článků

Načítám