Hlavní obsah

Utajený svědek potvrdil, že Krejčíř chtěl zlikvidovat celníka

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přes telekonferenci vypovídal v úterý před pražským městským soudem Radek Zwierzyna, klíčový svědek proti Radovanu Krejčířovi. Zwierzyna spolupracoval s Krejčířem na přípravě plánu, jak dostat od státu několik miliard korun. Když se dozvěděl, že podplacený celník má být „zlikvidován“, z celé akce vycouval a vše nahlásil policii.

Foto: ČTK

Radovan Krejčíř

Článek

Zwierzyna vypovídal u soudu přes videohovor, protože je v programu na ochranu svědků a jeho místo pobytu je tedy utajené. Ze všech zúčastněných u soudu ho zná pouze soudkyně Hana Hrnčířová, kterou za ním před jednáním odvezla policie, aby mohla ověřit jeho totožnost.

Zwierzynu zkontaktoval koncem roku 2004 Krejčíř a chtěl po něm, aby se stal jednatelem společnosti Tukový průmysl, kterou měl tehdy podnikatel ovládat. Zwierzynovým úkolem bylo zjistit co možná nejvíce o společnosti, jaké má závazky, pohledávky a podobně. Co ale bylo pro Krejčíře důležitější, zeptal se Zwierzyny, jestli nezná v okruhu celníků někoho, kdo by mohl „udělat nějakou akci za velké peníze“. Zwierzynovi za to slíbil jako odměnu milión eur, na což Zwierzyna kývl, protože měl velké dluhy.

Mělo jít o 250 miliónů švýcarských franků

Akci měl vymyslet Krejčíř se spoluobžalovaným Martinem Pechanem a právě se Zwierzynou. Předem vybraný celník měl přijet do Tukového průmyslu a zabavit předem připravený balík peněz. Celník i peníze měli poté zmizet a Krejčíř by pak od státu požadoval náhradu. „Mělo to vypadat, jako že si někdo z celního úřadu přijel pro zabavené peníze. V sídle Tukového průmyslu se mělo nacházet 250 miliónů švýcarských franků (asi 6 miliard korun). Franky byly zvoleny proto, že jsou objemově výhodnější, zabírají méně místa,“ vypověděl Zwierzyna.

Na dotaz soudkyně Hrnčířové, kde se mělo vzít čtvrt miliardy švýcarských franků, nedokázal odpovědět. „Krejčíř mi řekl, že je má v hotovosti u sebe, já požádal pouze o rozměry, abych podle nich mohl objednat auto. Neměl jsem důvod nevěřit, že ty peníze existují a že jsou pravé,“ řekl Zwierzyna, který akci plánoval, včetně objednávání bezpečnostní služby, která by peníze hlídala.

Celník neměl přežít

Když ale došlo na druhou část plánu, tedy zbavit se onoho celníka, Zwierzyna vycouval. „Rozhodl jsem se, že akci neprovedu. Krejčíř řekl, že celníka nemůžeme nechat vycestovat, ale že ho musíme zlikvidovat. Přímo mi řekl, že ho odvezeme na místo, kde měl původně dostat odměnu ve výši miliónu eur. Místo bylo prý vybrané tak, aby se s celníkem ,dobře pracovalo‘,“ popsal Zwierzyna, který se právě kvůli tomu rozhodl v akci nepokračovat, ale spolupracovat s policií a věc oznámit.

"Bál jsem se o život svůj i o život dotyčného pána. Pochopil jsem, že stejný osud se chystá i pro mě. Bál jsem se i o svou rodinu, nevěděl jsem, co s nimi bude," dodal Zwierzyna.

Hrnčířová se Zwierzyny pak zeptala, jak věděl, že to Krejčíř s vraždou myslí vážně. „Pan Krejčíř velmi málo žertoval, především když šlo o takové množství peněz. Říkal, že nemůže dojít k tomu, že by se ten celník třeba vrátil a začal nám vyhrožovat. Musel si být jist, že pan celník dál nebude existovat,“ uzavřel Zwierzyna.

Krejčířovi hrozí i výjimečný trest

Celá kauza se týká třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a údajné snahy o vytunelování státního podniku Čepro. Společně s Krejčířem čelí obžalobě dalších deset lidí. Krejčíř byl podle obžaloby hlavou zločinného spolčení.

Krejčířovi hrozí až výjimečný trest, právě za přípravu vraždy celníka. Jinak –stejně jako ostatním obžalovaným – je obžalovaný ze zločinného spolčení a podvodů, za což může soud udělit až desetileté tresty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám