Hlavní obsah

Ústavní soud nařídil znovu otevřít případ dvojnásobného vraha Tempela

Brno
Aktualizováno

Případem dvojnásobné vraždy spáchané na Sokolovsku před dvaceti lety se bude muset znovu zabývat justice. Ústavní soud (ÚS) totiž vyslyšel stížnost Roberta Tempela, kterého justice označila za pachatele a poslala jej na doživotí za mříže. Tempelovi výrazně pomohl verdikt Evropského soudu pro lidská práva, který za postup v případu kritizoval českou justici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Tempel před soudní síní

Článek

"Podáme potřebná podání k příslušným soudům tak, aby byl vydán příkaz k propuštění pana Tempela," řekl ČTK advokát Jakub Kříž. Návrh na případnou vazbu by muselo podat státní zastupitelství.

Spor se točí okolo vraždy na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Podle soudů tam Tempel předal své oběti 400 tisíc za auto, které si údajně chtěl koupit. Po předání peněz ale jednoho muže zastřelil, druhého postřelil a pak ještě bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem.

Ústavní soud zrušil svá rozhodnutí v případu dvojnásobné vraždy

Krimi

Tempel od začátku tvrdil, že je nevinen a že čin spáchal muž přezdívaný Biftek, který byl ostatně také na místě činu. Biftek se místo toho stal klíčovým svědkem a do vězení putoval Tempel, kterému justice vyměřila doživotí za vraždy a předchozí loupeže.

Cesta k odsuzujícímu rozsudku ale byla trnitá. Krajský soud v Plzni totiž muže čtyřikrát obžaloby zprostil, avšak Vrchní soud v Praze opakovaně nařizoval případ znovu projednat, dokonce věc sebral původnímu senátu, ale ani nově přidělený soudní senát muže neodsoudil. Proto vrchní soud nařídil, aby případ projednal Krajský soud v Praze s tím, že plzeňští soudci jsou zaujatí proti klíčovému svědkovi. Pražský soud pak Tempela v roce 2008 odsoudil. Tempel poté neuspěl ani u ÚS.

Vrahovi Tempelovi zvanému Psychi uznal soud odškodné za nefér proces

Krimi

Jenže když případ doputoval ke štrasburskému Evropskému soudu pro lidská práva, dostala kauza nový směr. Soud totiž Českou republiku zkritizoval za významné selhání justice. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v přesunu věci z Plzně do Prahy a v tlaku odvolacího soudu na prvostupňový senát.

Revizi procesu nyní posvětilo i plénum ÚS se soudcem zpravodajem Tomášem Lichovníkem. „Vrchní soud v Praze výrazným způsobem popřel nejen základní zásady trestního procesu týkající se zejména důkazního břemene, ale též prolomil zákonná omezení postupu odvolacího soudu. V neveřejném zasedání sám hodnotil soudem prvního stupně provedené a hodnocené důkazy, ačkoli takový postup zapovídá trestní řád. Krajskému soudu důrazně naznačil, že nevina stěžovatele z provedených důkazů nevyplývá, byť formálně deklaroval, že je prost toho, aby naznačoval, jakým způsobem měly být provedené důkazy soudem prvního stupně zhodnoceny,“ zhodnotil Lichovník.

ÚS svým rozhodnutím přetočil pomyslné hodiny a rozhodl, že pokračování případu naváže na vyhlášení zprošťujícího rozsudku Krajského soudu v Plzni ze dne 6. března 2007 a podání odvolání tehdejší státní zástupkyní Krajského státního zastupitelství v Plzni.

Případ tak poputuje k Vrchnímu soudu. „Ten bude při svém dalším rozhodování vázán právním názorem ÚS. Neměl by opomenout přihlédnout ke všem, a nikoliv jen krajským soudem uváděným skutečnostem, a zvláště pak vezme v úvahu všechny jeho dílčí úvahy o nevěrohodnosti klíčového svědka,“ zaúkoloval soudce Lichovník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám