Hlavní obsah

Vrahovi Tempelovi zvanému Psychi uznal soud odškodné za nefér proces

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve čtvrtek rozhodl, že Česká republika porušila práva Roberta Tempela, který je odsouzen na doživotí za dvě vraždy. Obžalovaný podle soudu neměl spravedlivý proces, který navíc neskončil v přiměřené lhůtě. Český stát má proto Tempelovi vyplatit odškodné v součtu zhruba 13 000 eur (zhruba 350 000 korun).

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Tempel před soudní síní (26. 11. 2008).

Článek

ESLP vyhověl Tempelově stížnosti podané v roce 2012, rozhodnutí zveřejnil ve čtvrtek na webu.

Tempel, který měl mít v podsvětí přezdívku Psychi, byl médii označován za nájemného zabijáka. Kauza vzbudila při svém projednávání značnou pozornost. Krajský soud v Plzni totiž muže obžalovaného z dvojnásobné vraždy z roku 2001 čtyřikrát osvobodil, ale pražský vrchní soud zprošťující verdikt pokaždé zrušil.

Tempel byl pravomocně odsouzen na doživotí až po přesunutí případu ke Krajskému soudu v Praze, a to v roce 2009. Definitivní tečku za kauzou udělal v roce 2012 Ústavní soud, který odmítl Tempelovu stížnost. Řízení tak trvalo celkem deset let a jeden měsíc.

Střelec z parkoviště dostal za dvojnásobnou vraždu doživotí

Krimi

Rozhodnutí mezinárodního soudu jsou pro členské země Unie závazná. Vládní zmocněnec u ESLP Vít Alexander Schorm Novinkám sdělil, že soud vnímá dvojí porušení práva na spravedlivý proces – délka řízení byla nepřiměřená a jednání probíhalo tak, že Vrchní soud v Praze opakovaně rušil rozsudky krajských soudů.

„V podstatě až na popáté byl pan Tempel odsouzen. Podle štrasburského soudu to vypadalo tak, jako by už krajský soud neměl na vybranou, aby jeho rozhodnutí u vrchního soudu prošlo a musel dotyčného odsoudit. Odsouzený tak nyní může požádat Ústavní soud o obnovu řízení jeho předchozí stížnosti. Ten potom posoudí, jaké dopady by to rozhodnutí štrasburského soudu mělo mít,“ upřesnil Schorm.

Rozhodnutí evropského soudu zatím není pravomocné. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka uvedl, že po uplynutí zákonné lhůty bude muset Česko přijmout nápravu, která bude individuální, tedy ve formě odškodnění, ale také systémová, aby se podobné případy neopakovaly a soudy přijaly patřičná opatření.

Žalovaný tvrdí, že s vraždami nemá nic společného

Krimi

Tempelův advokát Jakub Kříž vnímá naději u Ústavního soudu, který podle něj bude muset svá dřívější rozhodnutí revidovat. „Předpokládám, se věc znovu otevře,“ řekl ČTK.

O výsledku řízení před ESLP se Kříž dověděl ve čtvrtek dopoledne, kdy soud vyvěsil rozhodnutí na svůj web. Tempelovi pak zprávu zatelefonoval do věznice. „V jeho hlase bylo slyšet pohnutí,“ zmínil advokát.

Tempel po svém odsouzení podal u soudu ve Štrasburku stížnost, v níž tvrdil, že byla porušena jeho práva na spravedlivý proces, neboť odvolací soud ve svém rozsudku uplatnil presumpci viny, když bezdůvodně opakovaně zrušil rozsudky plzeňského soudu. Stěžoval si rovněž na nepřiměřenou délku procesu.

Vrah, jehož soud trval deset let, nemá nárok na odškodnění

Krimi

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel zde podle obžaloby předal své oběti 400 000 korun za auto, které si prý chtěl koupit. Následně muže zastřelil. Zasáhl i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla následující den zakopal ve Staré Vodě na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk zvaný Biftek, jenž byl také na místě činu a jenž později v Tempelově kauze vystupoval jako klíčový svědek.

Tempel také tvrdí, že se mu středočeský krajský soud doživotím pomstil za to, že dříve odmítl vypovídat v kauze někdejšího pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám