Hlavní obsah

Uškrtil manželku, pak si podřezal žíly a pustil plyn. Plzeňský soud mu vyměřil 10 let

Plzeň
Aktualizováno

Za vraždu manželky poslal Krajský soud v Plzni 32letého Filipa G. na 10 let do vězení. Ženu zabil v uzamčeném mobilheimu na Tachovsku. Hrozilo mu až 18 let vězení. Muž má také podle soudu zaplatit 350 tisíc korun sestře zavražděné ženy jako nemajetkovou újmu.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Obžalovaný Filip G. u soudu v Plzni.

Článek

K jednání se muž doznal, omluvil se a vyjádřil lítost. "Nedokážu se s tím srovnat, moc jsem ji miloval a budu ji milovat do konce života," řekl v pátek při závěrečné řeči u soudu. Jeho plné doznání, které poskytlo přímý důkaz, spolu s dosavadním způsobem života a projevenou lítostí byly polehčujícími okolnostmi, řekl soudce Martin Kantor.

Soud nenašel žádné přitěžující okolnosti. "Trest odnětí svobody jsme, právě proto, že jsou tady okolnosti toliko polehčující, udělili na samé spodní hranici trestní sazby," řekl soudce. Muže soud poslal i do mírnějšího typu věznice.

Měli finanční problémy

„Nejméně jednou ji odstrčil loktem levé ruky a nejméně jednou ji odkopl kolenem levé nohy tak, že se při tom opakovaně udeřila hlavou o skříňku, až nakonec omdlela,“ popsal tragickou událost v obžalobě státní zástupce. Manželku poté obžalovaný podle vyšetřovatelů uškrtil.

Pak ji odtáhl na postel do ložnice, kde pustil propan-butan, lehl si vedle manželky a pokusil se podřezat si žíly na levé ruce, načež ztratil vědomí. Zachránili ho až druhý den zdravotníci.

Lehl si vedle mrtvé manželky a podřezal si žíly. Soud řeší vraždu v mobilheimu

Krimi

Muž odmítl u úterního slyšení vypovídat, ale v předchozí výpovědi uvedl, že první problémy začaly hned po narození syna. „Manželce se vrátilo, že ji v dětství osahával strýc. Začali jsme od sebe být odtažití a do toho se přidaly problémy s bytem,“ stálo ve výpovědi.

Finanční problémy nakonec donutily pár přestěhovat se do mobilheimu na Tachovsku. Podle obžalovaného na něj měla manželka neustále tlačit, že její kamarádky všechny mají domy a že oni žijí v maringotce a kdy si také něco postaví. Situace byla taková, že pár hlídal každou korunu a napětí se stupňovalo.

Chtěl spáchat sebevraždu

Všechno vyvrcholilo letos v lednu. Ten den odvezl obžalovaný syna k babičce do Stříbra. Tam vzal své matce asi 12 kusů prášků na spaní a jel zpátky domů. „Když se vrátil, viděl, že manželka koupila dřez a další věci, a začal se s manželkou hádat,“ stálo v obžalobě.

To mělo obžalovaného natolik rozzuřit, že snědl všechny prášky na spaní. Pak se odebral do dětského pokoje, kde se situace vyhrotila.

Z vraždy ženy u Prahy obvinila policie 70letého souseda

Krimi

Muž se nejprve pořezal žiletkou do ruky a s manželkou se potom začal hádat. „Ona na něj pak začala řvát, hodila ho na postel a běžela pro utěrku a zakrývala mu s ní ránu na zápěstí,“ četl soudce z obžaloby. Pak dostal od manželky facku, aby se probral, rukou ji však odstrčil a ona se praštila hlavou o skříňku.

Pak už má obžalovaný jen záblesky a pamatuje si, že ji od sebe odkopával nohou, načež omdlela. Poté ji začal škrtit. „Jak dlouho to trvalo, nevím. Ona zmodrala, šla jí pěna od pusy,“ stálo v obžalobě.

Hadicí od pračky potom přivedl do ložnice plyn. Tam odtáhl i tělo manželky, uložil jej na postel a lehl si vedle něj. Oba dva přikryl peřinou, manželce popřál dobrou noc a znovu se řízl do ruky. Probudil se až na psychiatrii a paměť se mu vrátila až po třech dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám