Hlavní obsah

ÚS se postavil na stranu vězně, který přicházel exekucí o důchod

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Teprve u Ústavního soudu (ÚS) našel zastání vězeň odsouzený na 11 let za pokus o vraždu, po kterém exekutor vymáhal peníze spojené s náklady řízení a platbou advokáta v jeho procesu. Jediným mužovým příjmem je totiž invalidní důchod, který věznice posílala celý na umoření dluhu. Muži tak nezbývaly žádné prostředky například na doplatek za léky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle verdiktu senátu v čele se soudcem zpravodajem Janem Musilem má nyní vězeňská služba, která disponuje s prostředky odsouzených, zastavit srážky z důchodu a počkat na nový exekuční příkaz.

Soud by totiž měl stanovit nezabavitelnou částku z důchodu, kterou bude moci vězeň použít například na nákup léků nebo jako kapesné. „Nelze říct, jak moc si pomůže, každopádně mu nevznikne nárok na to, aby se exekuce úplně zastavila, její výkon ale bude probíhat v jiném rozsahu,“ prohlásil Musil.

Stěžoval si u ředitele

Muž zatím zaplatil více jak polovinu stotisícového dluhu. Na strhávání všech prostředků si marně stěžoval u ředitele věznice i u správce daně. Tvrdil, že i jemu by měla zbýt nezabavitelná částka, jako je tomu u exekuce ze mzdy.

„Ačkoliv sice není nucen vynakládat další náklady na výživu a bydlení, potřebuje si například koupit léky, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ napsal do stížnosti jeho advokát.

ÚS se muže zastal i přesto, že ještě nevyčerpal všechny možnosti obrany a v běžném případě by tak jeho stížnost nebyla přípustná. Protože se ale podle údajů vězeňské služby v podobné situaci nacházejí desítky dalších osob, soudci rozhodli, že k případu vydají jasné stanovisko.

Reklama

Výběr článků

Načítám