Hlavní obsah

Úřad chtěl po muži zpět příspěvek, který nedostal

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vleklého a zbytečného sporu s ministerstvem práce a sociálních věcí se dostal kvůli nedůslednosti úředníků muž z Brna.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřad práce jej totiž po smrti jeho otce informoval, že je veden ve vztahu k zesnulému jako jeho pečující osoba. Stát na účet otce zaslal po jeho smrti příspěvek na péči 4000 korun, které někdo vybral. Úřad chtěl tyto peníze po muži zpět.

Ten ale nebyl schopen úředníkům dlouhé měsíce vysvětlit, že pečující osobou nebyl, s otcovými penězi nenakládal, a přestože mu vystrojil pohřeb, tak se s ním kvůli sporům ani nestýkal.

Uklízela načerno, udali ji, přišla o všechno. Matku tří dětí zachránili čtenáři Práva a Novinek

Domácí

Senior zemřel již v únoru 2016. Jeho syn nejprve o chybě informoval příslušný úřad práce, který zasílá příspěvky na péči. Neuspěl. Pak se tedy obrátil na nadřízený orgán úřadu, jímž je ministerstvo práce a sociálních věcí, které rozhodnutí úřadu potvrdilo, aniž případ podrobněji zkoumalo. Teprve na upozornění ombudsmanky Anny Šabatové ministryně Jana Maláčová (ČSSD) pochybení uznala a rozhodnutí zrušila s tím, že jde o chybu.

Stát dědí po samotářích psy, koně, hasáky i francouzské hole

Domácí

Příslušný úřad práce si nyní musí najít skutečnou pečující osobu, prokázat jí, že přeplatek za péči o muže vybrala z účtu, a právě po ní pak žádat vrácení příspěvku.

Proti nepořádku v evidenci úřadu práce neměl muž šanci se nijak bránit. Chyba se sice po­dle ombudsmanky stát může, ale neměla by spočívat v nedbalosti úředníků.

Reklama

Související články

Kdy je možné potomka z dědictví vyloučit

I přesto, že se mnozí lidé v dědickém právu, které upravuje občanský zákoník, celkem orientují, stále ještě se mezi nimi vyskytují fámy a pověry, které...

Výběr článků

Načítám