Hlavní obsah

Uprchlý podnikatel Pitr je ve Švýcarsku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uprchlý odsouzený podnikatel Tomáš Pitr je ve Švýcarsku. Nepřímo to vyplývá ze zprávy tamní centrály Interpolu v Bernu, která v těchto dnech oficiálně požádala české soudy o zodpovězení některých otázek týkajících se Pitrovy kauzy daňových deliktů z roku 1994. Za ty dostal předloni pravomocně pětiletý trest.

Článek

Právu to v pátek potvrdil pražský městský soudce Petr Novák, který měl od počátku Pitrův případ na starosti a má na zprávu i dotazy švýcarského Interpolu reagovat. „Švýcaři o hovoří o možné lokalizaci pana Pitra ve Švýcarsku a z jejich dotazů lze vyvodit, že se skutečně s největší pravděpodobností v této alpské zemi nyní zdržuje,“ podotkl Novák.

Dotazy švýcarského Interpolu podle něj směřují k tomu, aby si tamní policisté ověřili, zda Pitrovo jednání, za které byl v ČR odsouzen, je ve Švýcarsku vůbec trestným činem. Pokud by nebylo, zřejmě by jej tamní policie nezatkla a do České republiky nevydala.

„Chtějí vědět přesné znění smluv mezi hledaným Pitrem a poškozenými klienty, zda existují dohody, podle kterých byl odsouzený Pitr povinen zacházet s penězi klientů zvláštním způsobem, jakým způsobem uvedl Pitr klienty v omyl, jestli měl podvodné záměry již od začátku a co přesně Pitr provedl se získanými penězi. Zda je použil pro své vlastní účely nebo je předal dalším osobám,“ shrnul ve stručnosti dotazy švýcarských policistů Novák.

„Bern sděluje, že bez odpovědí na tyto otázky nelze podniknout žádné další kroky,“ doplnil Novák větu, z které víceméně vyplývá, že švýcarský Interpol zná místo Pitrova pobytu, ale nemíní jej zatím zadržet.

Pitrovo odsouzení je nezajímá

A to i přesto, že Novák vydal již loni v létě na Pitra eurozatykač i mezinárodní zatýkací rozkaz. „Ty dotazy se ale zcela míjí s tím, za co byl Pitr v ČR odsouzen. Bern dokonce výslovně v té zprávě říká, že požaduje pouze zodpovězení svých dotazů a že na prostudování našeho rozsudku nemá dostatečné kapacity,“ neskrýval určité rozladění soudce Novák. Nyní podle svých slov zpracovává pro Interpol odpověď.

Pitr utekl do zahraničí loni v červnu v době, kdy měl nastoupit do pankrácké věznice svůj pětiletý trest. Než se tak stalo, zdržoval se v jednom nejmenovaném sanatoriu na severu Čech. Poté se dostal přes takzvanou zelenou hranici do Německa. Následně se údajně pohyboval v Monaku, Chorvatsku, Itálii a v Rakousku, odkud stejně jako nyní ze Švýcarska přišla v minulosti z ČR zpráva s dotazy na jeho případnou trestnou činnost. Rakousko totiž stejně jako Švýcarsko nepovažuje krácení daně za trestný čin.

O tom, že by Pitr mohl pobývat ve Švýcarsku, se spekulovalo už v červnu, kdy někteří čeští fanoušci, kteří vyrazili do Švýcarska na mistrovství Evropy ve fotbale, tvrdili, že ho viděli v jedné restauraci v Basileji.

Zatímco odsouzený podnikatel Tomáš Pitr stále uniká před zákonem, jeho otec Petr (58) už zřejmě může klidně spát. Státní zástupce totiž zastavil trestní stíhání Petra Pitra a dalších čtyř mužů související s údajným osmisetmiliónovým tunelem v jedné potravinářské firmě. Důvodem je promlčení skutku, který se stal už v dubnu 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám