Hlavní obsah

Únosci dcery klenotníka stráví za mřížemi 32 let

Právo, Novinky, ČTK, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Za únos osmileté dcery brněnského klenotníka si čtyřčlenný gang z Ukrajiny odsedí ve vězení dohromady 32 let. Vrchní soud v Olomouci ve středu potvrdil tresty v rozmezí od sedmi do devíti let, které pachatelům loni uložil brněnský krajský soud.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Podle obžaloby únos provedla v květnu 2003 pětice cizinců ve věku od 23 do 24 let, kteří se znali od útlého dětství. Jednomu z nich se podařilo utéct na Ukrajinu, ovšem spravedlnosti neunikl, protože bude souzen tamními soudy.

Skupina obžalovaných se na únos důkladně připravila. Hlavním organizátorem byl Vasyl Harastej, který u vydíraného podnikatele pracoval a znal jeho finanční možnosti i rodinné zázemí. Společně si na akci připravili pracovní oděvy silničářů. U Němčiček na Brněnsku si pak zahráli na opraváře silnice - zastavili auto a dívku unesli. [celá zpráva]

Řidiče spoutali a zanechali ve voze schovaném na lesní cestě. Dívku pak odvezli do lesa nedaleko obce Silůvky, kde postavili stan. V něm dítě prožilo několik dní.

Únosce: bylo mi jí líto

Otec o únosu informoval policii, která začala připravovat se speciálními jednotkami rozsáhlou pátrací akci. K ní nakonec nedošlo, protože podnikateli se ozval jeden z pachatelů a prozradil mu, kde dívku drží.

"Bylo mi jí líto. Tak jsem zavolal jejímu otci, kde dívku najde. Dnes mě mrzí, že jsem se k tomu nechal zlákat, byla to hloupost," prohlásil cynicky obžalovaný Jaroslav Ropnickyj.

Reklama

Související články

Unesli osmiletou dívku při cestě do školy

Šťastný konec měl únos osmileté dívky z Brněnska, kterou ve středu při cestě do školy přepadla skupina neznámých mužů. Policie ji našla při rozsáhlé pátrací...

Únosci školačky stanuli před soudem

Za zvýšených bezpečnostních opatření začal v pondělí u Krajského soudu v Brně proces se čtyřmi Ukrajinci, kteří loni v květnu unesli osmiletou dceru klenotníka...

Výběr článků

Načítám