Hlavní obsah

Ukrajinská rodina zaplatila muži v Praze dva nájmy. O peníze přišla, bydlení nemá

Drzost českých podvodníků jako by neměla mezí. Prokázal to mladík, který se minulý týden na dva dny ubytoval v apartmánu v centru Prahy, obratem ho pronajal ukrajinské rodině na dva měsíce, vyinkasoval 37 tisíc a zmizel.

Muž, který měl podvodně pronajmout apartmán ukrajinské rodině

 
Článek

„Oslovil nás přes aplikaci WhatsApp, jak to při rezervaci krátkodobého pronájmu dělá spousta lidí. Vypadal slušně a choval se normálně. Nic nenasvědčovalo tomu, že jde o podvodníka,“ popsal Novinkám jednoduchou, ale údajně celkem běžnou fintu jednatel společnosti Old Prague David Jemelka.

Že něco není v pořádku, vyšlo najevo, když muž, který vystupoval pod jménem Petr Schiechel, po uplynutí smluvených dvou dnů nevrátil klíč, apartmán ve Skořepově ulici nevyklidil a nebral telefon.

„Mysleli jsme si, že se mu třeba něco stalo, tak jsme mu věci vyklidili a uložili je na recepci. Apartmán měli zamluvený další hosté. A ty jsme tam posléze taky ubytovali. Za pár hodin nám ale volali, že jsou uvnitř cizí věci. Oblečení a plná lednice jídla,“ popsal dále Jemelka.

Podezřelý muž

Kdo jsou ukrajinští uprchlíci v Česku? Ženy a děti, ukazují data

Domácí

Ukázalo se, že apartmán, ve kterém se chystali ubytovat nizozemští turisté, kteří měli řádnou rezervaci, už byl obsazen rodinou z Ukrajiny. Ta měla v rukou řádně vyplněnou nájemní smlouvu, jež se ale ukázala jako bezcenný cár papíru. Muži Ukrajinci zaplatili 37 tisíc za dva měsíce ubytování.

Z bytu se museli okamžitě vystěhovat. „V apartmánu, který jim podvodně pronajal ten mladík, zůstat nemohli, protože tam byli jiní hosté. Dohodli jsme se ale, že jim seženeme nouzové ubytování, než najdou nějaké jiné řešení. Později jsme se dozvěděli, že se stali obětí podvodu, který je běžný. Je to prý známá finta,“ doplnil Jemelka.

Podvod společně s ukrajinskou rodinou oznámil na policii, která nyní po mladíkovi pátrá. Rodina si při přebírání bytu pořizovala videozáznam, na němž je muž zachycen.

„Případem se zabýváme s podezřením na trestný čin podvodu a prověřujeme veškeré okolnosti,“ sdělil Novinkám mluvčí policie Jan Rybanský.

Ministerstvo školství připravuje integraci ukrajinských žáků

Věda a školy

Do Česka přišli už před válkou

Podle informací Novinek se jednalo o partnerský pár původem z Ukrajiny, nejedná se ale o uprchlíky. Muž měl přicestovat do ČR již před rokem, pak dorazila jeho družka. Apartmán chtěli proto, že hledali levnější bydlení, než kde byli před tím.

Otázkou zůstává, zda podezřelý cílil podle jmen na lidi z Ukrajiny a nabyl domnění, že jsou to uprchlíci. Podle Rybanského se podobné podvody dějí napříč Českem a poškozenými jsou lidé různých národností a rovněž i čeští občané.

Uprchlíci jako bílí koně

Případy podvodníků, kteří se snaží zneužít tíživé životní situace ukrajinských uprchlíků, se podle policie množí. Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík Novinkám řekl, že časté jsou případy, kdy se uprchlíci z Ukrajiny stávají součástí podvodů s bankovními kartami.

„Uprchlíci se účastní různých internetových fór, například na Telegramu a dalších sociálních sítích, aby byli v obraze a věděli, co a jak. Podvodníci se na ně zaměřují tam a zneužívají je jako bílé koně k takzvaným phishingovým útokům,“ vysvětlil Moravčík Novinkám.

V praxi to probíhá tak, že jsou nastrčení Ukrajinci s odcizenou kartou a ukradenými údaji vysláni k bankomatu nebo platebnímu terminálu, aby odcizili hotovost nebo třeba zaplatili za zboží, přičemž bývají dopadeni a obviněni jako pachatelé. Ve skutečnosti jsou ale sami součástí plánů podvodníků.

Šestiletá Sofia z Oděsy zazpívá na koncertě v Plzni

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám