Hlavní obsah

Kdo jsou ukrajinští uprchlíci v Česku? Ženy a děti, ukazují data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O dočasnou ochranu v České republice požádalo dosud přes 310 tisíc lidí, kteří prchají z Ukrajiny před válkou. Tři čtvrtiny (74,4 procenta) z dospělých uprchlíků představují podle údajů ministerstva vnitra ženy.

Článek

Při detailnějším pohledu na věkové složení uprchlíků je patrné, že 40 procent představují děti a mladiství.

Největší skupinu z nich (21,2 procenta) tvoří děti mezi 6 a 15 lety. Mezi příchozími je však i téměř pět procent dětí do tří let věku a šest procent dětí od tří do šesti let.

Nejméně je seniorů

Uprchlíci, kteří jsou řečí statistiků v produktivním věku mezi 18 a 65 lety, tvoří téměř 58 procent příchozích. Nejmenší zastoupení mezi ukrajinskými uprchlíky naopak mají senioři nad 65 let, kteří představují jen 3,5 procenta migrantů.

Největší vlna uprchlíků odešla z Ukrajiny v prvních dnech a týdnech konfliktu vyvolaného neodůvodněnou ruskou agresí. V poslední době se část uprchlíků na Ukrajinu vrací. Někteří nicméně nemají kam, neboť jejich domovy byly zničeny.

Na východě země se ukrajinská armáda nadále brání ruské ofenzivě, jejímž nynějším cílem může být podle expertů odstřihnutí země od přístupu k Černému moři.

Napětí v Podněstří roste. Ukrajina se obává ruského útoku z jihu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám