Hlavní obsah

Udělení licence elektrárnám mě šokovalo, prohlásil u soudu exprávník ERÚ

Právo, Petr Kozelka
Brno

Byl jsem v šoku, když jsem zjistil, že Energetický regulační úřad (ERÚ) udělil licenci dvěma solárním elektrárnám bratrů Alexandra a Zdeňka Zemkových v Chomutově. Před soudem to ve středu prohlásil někdejší právník úřadu Zdeněk Zdvihal, který byl v areálu na kontrole na konci roku 2010. Elektrárny tehdy licenci nedostaly, ovšem po další extra kontrole 31. prosince 2010 už úspěšně prošly.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Alena Vitásková u soudu

Článek

Za podivné zapojení elektráren do sítě se před brněnským krajským soudem zpovídá deset lidí včetně současné šéfky ERÚ Aleny Vitáskové.

Elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun vybudovala firma Z-Group Steel Holding, ovládaná miliardářem Zdeňkem Zemkem starším, v areálu chomutovských válcoven. Jde o zařízení za zhruba 1,1 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obžalovaní přichází k soudu

První kontrola za účasti Zdvihala dorazila do areálu 20. prosince 2010. „Některé solární panely chyběly úplně, jiné nebyly zapojené. Část kabelů nebyla nainstalovaná, v elektrárnách byly výkopy,“ popsal Zdvihal, proč po kontrole nedostaly elektrárny licenci, která byla nezbytná pro jejich zapojení do sítě. Majitelé elektráren přitom měli předložit revizní zprávu, podle které bylo zařízení zcela v pořádku a nachystáno na provoz.

Podruhé bylo vše v pořádku 

Zdvihal po kontrole odešel před koncem roku na dovolenou, a když se po Novém roce vrátil, byl podle svých slov v šoku. Úřad totiž ještě 31. prosince provedl další kontrolu a ta dopadla pro majitele elektráren dobře a licenci poté obdrželi.

Pro bratry Zemkovy bylo přitom klíčové dostat licenci do konce roku 2010, jen díky tomu totiž měli na dalších 20 let zajištěnou více než dvojnásobnou cenu za vyrobenou elektřinu, než kdyby zařízení dostalo licenci až po 1. lednu 2011.

„Ptal jsem se sám sebe, proč ERÚ zvýhodnil majitele těchto elektráren tím, že se v nich konalo přes nesrovnalosti v krátké době nové licenční řízení, a místo nich v něm nebyly řešeny jiné, nově postavené elektrárny,“ dodal u soudu Zdvihal.

Podle státního zastupitelství vznikla předčasným zapojením elektráren škoda za 300 miliónů korun, která by se mohla za 20 let vyšplhat až na dvě miliardy. Kromě tehdejších pracovníků ERÚ a bratří Zemkových je obžalovaná i Vitásková, které hrozí za zneužití pravomoci až 12 let kvůli tomu, že měla po svém nástupu do funkce zabránit obnově licenčního řízení, v němž mohly obě elektrárny přijít o povolení k provozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám