Hlavní obsah

Jsem absolutně nevinná, tvrdí šéfka ERÚ Vitásková před soudem

Právo, Petr Kozelka

Už od mého nástupu existovaly velmi silné tlaky na moje odvolání. Tak zahájila ve středu svoji výpověď před senátem brněnského Krajského soudu předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Obžaloba jí připisuje podíl na podvodu se solárními elektrárnami, jejichž licence měly být vydány předčasně. V případě uznání viny jí hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby až 12 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Alena Vitásková jakoukoli vinu popírá.

Článek

Vitásková v emotivní řeči rezolutně odmítla, že by se ve své pozici dopustila jakéhokoli pochybení. Naopak naznačila, že se ji vlivné skupiny snaží zlikvidovat kvůli jejímu nekompromisnímu postoji proti předraženým výkupním cenám elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Od prvního dne ve funkci jsem musela čelit útokům. Augiášův chlív byl totiž proti situaci na úřadu operačním sálem.
Alena Vitásková, šéfka ERÚ

Do ERÚ Vitásková nastoupila na začátku srpna 2011, kdy ji do úřadu dosadila vláda tehdejšího premiéra Petra Nečase. Sporným dvěma fotovoltaickým elektrárnám na Chomutovsku byly sice licence vydány v poslední možnou chvíli na Silvestra 2010, tedy měsíce před jejím nástupem do funkce, žalobce ale tvrdí, že už ve funkci ředitelky zmařila přezkumné řízení, v němž mohly být licence elektrárnám odebrány.

„Necítím se absolutně vinna. V obžalobě jsou uvedeny nepravdy a také nezákonně získané důkazy. Ani jsem se nemohla dopustit toho, co je mi kladeno za vinu. Od prvního dne ve funkci jsem musela čelit útokům. Augiášův chlív byl totiž proti situaci na úřadu operačním sálem,“ prohlásila na začátek několikahodinové výpovědi Vitásková.

Prověření případu smetla 

Prověřování narychlo získaných licencí ke dvěma elektrárnám si vzala na starost Michaela Schneidrová, která vykonávala pozici ředitelky odboru licencí. Podle státního zástupce Vitásková dobře věděla, že Schneidrová se zná se Zdeňkem Zemkem, jehož synové zmíněné elektrárny provozovali.

Nijak ale nezasáhla a měla tak dát Schneidrové příležitost k tomu, aby návrh na znovuotevření případu udělení licence smetla ze stolu. Zemek i se svými syny také společně se Schneiderovou, Vitáskovou a dalšími pěti lidmi sedí na lavici obžalovaných.

V obžalobě jsou uvedeny nepravdy a také nezákonně získané důkazy. Ani jsem se nemohla dopustit toho, co je mi kladeno za vinu.
Alena Vitásková, šéfka ERÚ

„Nic z toho se nestalo, nijak jsem nepožadovala, aby tak rozhodla. Nechala jsem si její rozhodnutí prověřit i u právníků a ti mi řekli, že je sice kostrbaté, ale právně v pořádku. Teprve na policii mi později řekli, že elektrárna prý neměla být v době udělení licence ještě dodělaná. Věděla jsem sice, že se se Zemkem znají z pracovní a snad i společenské roviny, ale nevěděla jsem, jak moc. A nevím to dodnes. Nevnímala jsem, že by byla nějak podjatá,“ hájila se Vitásková.

 Narychlo získaná licence

Když informaci o podivném připojení elektrárny dostala, ihned nařídila podřízeným, aby jí o tom sestavili zprávu a navrhli opatření. Někteří spolupracovníci, kterým věřila, ale prý úmyslně její práci sabotovali.

Obžaloba uvádí, že bratři Zdeněk a Alexandr Zemkové získali licenci pro provoz solárních elektráren nezákonně už v roce 2010. Proto mají obě elektrárny garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Podle policie přitom zařízení splňovala podmínky pro vydání licencí až v roce 2011. Pokud by ale získala povolení až v roce 2011, dostaly by elektrárny za každou megawatthodinu jen 5 500 korun. Od 1. ledna 2011 se totiž výkupní ceny energie prudce snížily.

Konec složitého případu je zatím v nedohlednu, senát v čele s Alešem Novotným se musí vypořádat s tisíci stran spisu a výslechy svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám