Hlavní obsah

Údajný vrah ze Stromovky osvobozen

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jednatřicetiletého Jaroslava Steinbauera, který byl obžalován z lednové vraždy své o sedm let mladší přítelkyně v českobudějovické Stromovce, v úterý senát Krajského soudu v Českých Budějovicích pro nedostatek důkazů zprostil viny.

Foto: Vratislav Konečný

Před vchodem visí mapa zdejšího stavebního úseku.

Článek

Státní zástupkyně Daniela Přibylová se na místě odvolala jak proti rozsudku, tak proti návrhu soudu na okamžité propuštění z vazby. Steinbauer tedy nadále zůstane ve věznici a případem se bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Ačkoli se obžalovaný v jednu chvíli málem ocitl už na svobodě a o jen o několik minut později putoval zpět do vazby, na náhlé změny situace nijak nereagoval. Ve tváři měl stále stejný nic neříkající výraz. Jak přišel, tak odešel - v poutech.

"Jsem přesvědčena o tom, že je pachatelem. Podle mého názoru jsou důkazy dostatečné. Je to agresor. Rozhoduje ovšem soud," konstatovala státní zástupkyně.

Tělo zavražděné našli ve Stromovce

Přibylová Steinbauera obžalovala z toho, že někdy v noci z 15. na 16. ledna v zalesněné části Stromovky mezi restaurací Oáza a rybníkem Bagr uškrtil mladou ženu řemenem od kabelky. Mrtvé měl následně odcizit osobní věci a mobilní telefon, který, jak prokázalo policejní vyšetřování, den poté prodal za 1200 korun v bazaru a peníze propil.

Steinbauer svou vinu ale popírá. U soudu například vypověděl, že svou přítelkyni viděl naposled 15. ledna večer, kdy jej navštívila doma. Mobil si údajně u něj nechala kvůli dobití baterie s tím, že se pro něj ještě tentýž den vrátí.

"Nevím proč bych ji měl zabít, když to byla moje milenka a velmi výhodný finanční zdroj," uvedl Steinbauer, který je nezaměstnaný a pouze si občas přivydělával jako hlídač. Z posledního výkonu trestu se vrátil loni v červnu.

Nepřímé důkazy nestačily

"Nebyl shledán a tím ani proveden jediný přímý důkaz, který by pachatelství prokazoval," konstatovala předsedkyně senátu Vladimíra Hájková a ostatní nepřímé důkazy - mobilní telefon zavražděné, pachovou stopu na jejím oděvu a biologickou stopu na nedopalku cigarety nalezeném v místě, kde tělo leželo, současně označila za zcela nedostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám