Hlavní obsah

Údajně 10 let mrtvý polárník se objevil v Berouně

– BEROUN

Český polárník Miroslav Stuchlík z Mořiny u Berouna, který před deseti lety údajně zahynul při výpravě v Antarktidě, pravděpodobně žije. ČTK to ve středu potvrdil jeden z berounských policistů.

Článek

"Při namátkové kontrole na začátku prosince jsme v jednom z aut objevili muže, který měl být už deset let mrtvý," uvedl. Polárníka nakonec podle policisty poznala i jeho sestra, která velmi přesně popsala jeho tělesné znaky. Totožnost muže nakonec potvrdil i test DNA.

Údajně utonul

Stuchlík údajně před deseti lety utonul spolu s jednadvacetiletým Kamilem Suchánkem v oceánu nedaleko antarktického ostrova Nelson. Oba muži tehdy pádlovali v nepřehledné ledové tříšti směrem od jihokorejské stanice King Sejong na 12 kilometrů vzdálený ostrov. V nebezpečném Fildesově průlivu se po nich slehla zem. Ruské a chilské pátrací týmy na místě údajného neštěstí nalezly pouze převrácenou kánoi.

Na základě jejich neúspěšného pátrání zlínský soud v roce 1993 prohlásil Suchánka za mrtvého. O čtyři roky později byl za mrtvého prohlášen i Stuchlík, kterému bylo 42 let v roce 1993.

Po návštěvě úřadu opět zmizel

K překvapení obyvatel Berouna se však jeden ze zmizelých polárníků v pondělí objevil na berounském pozemkovém úřadě. U přepážky se podle svědků představil jako Miroslav Stuchlík a dodal, že nemá občanský průkaz. Po odchodu z úřadu opět beze stopy zmizel.

Podle pracovnice obecního úřadu v Mořině se ale velmi pravděpodobně zdržuje v obci Hýskov nedaleko Berouna. Na místním obecním úřadě pracuje i jeho manželka, která však informace o nalezení manžela popírá. "O tom nic nevím. Je prohlášen za mrtvého," dodala.

Stuchlíkův blízký přítel dnes ČTK řekl, že by ho "zmrtvýchvstání" kamaráda příliš nepřekvapilo. "Přesně to na něj sedí. Vždycky jsme si ze srandy říkali, že se Stuchlík stejně jednou objeví," neskrýval dojetí. Podle něj mohl Stuchlík pobývat nějaký čas v Peru, kde měl přátele. "Říká se, že měl problémy v rodině, a tak si prostě odjel vyčistit hlavu," dodal. O cestě do Peru píše i v jednom z dopisů, které z Antarktidy zaslal svým blízkým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám