Hlavní obsah

Ubodal matku a babičku, soudní znalci ho chtějí vidět v detenčním ústavu

– Liberec
Právo, Jaroslav Švehla

Šestadvacetiletý Petr Belančík, který podle obžaloby v lednu v České Lípě pod vlivem drog brutálně ubodal svou matku a babičku, může skončit v detenčním ústavu. Navrhují to soudní znalci v oboru psychiatrie a psychologie, kteří ve středu u libereckého krajského soudu přednesli znalecký posudek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obviněný si krvavé běsnění nepamatuje

Článek

"Hovoříme o stavu toxické psychózy, tedy šílenství. Nebyl odpovědný za své jednání, ale byl odpovědný, že se do stavu intoxikace dostal," řekl znalec z oboru klinické psychologie Slavomil Hubálek. Podle psychiatričky Aleny Gayové trpí obžalovaný poruchou osobnosti a jeho šance na resocializaci je mizivá. Oba se shodli na tom, že obžalovaný je pro společnost nebezpečný.

Belančík byl původně obviněn z vraždy a hrozil mu až výjimečný trest. Na základě zmiňovaných posudků musel žalobce již dříve případ překvalifikovat na zločin opilství, kde je trestní sazba odnětí svobody od 3 do 10 let.

Lituju toho, chtěl bych to vzít zpět.
Obžalovaný

Tragédie se odehrála v sobotu 21. ledna v bytě na sídlišti Špičák. Podle soudního lékaře měly obě ženy po těle více než 150 bodnořezných ran, desítky jich mířily do oblasti hlavy. Obě ženy na místě zemřely. Po hrůzném činu agresivní a vysvlečený muž vykřikoval, že zabil dva lidi. Provolával také nacistická hesla. Nejprve se z bytu snažil utéct po hromosvodu, pak seskočil z balkónu na zem, kde ho zpacifikovali českolipští městští strážníci.

Deset let užíval pervitin

Pervitin si Belančík píchal asi deset let, zakládal si na tom, že byl mezi toxikomany v České Lípě brán jako výjimečná osobnost. „Citově ho neoslovuje nic jiného než drogy. Řekl, že chce brát drogy a těší se na to,“ prohlásil Hubálek.

„Lituju toho, chtěl bych to vzít zpět,“ řekl Belančík u soudu. „Chci se léčit, chci pracovat a normálně žít,“ dodal obviněný. Brutální útok si prý nepamatuje. Vnímat prý začal až několik dnů po tragédii.

Nevybavuji si vůbec, že bych mluvil o tom, že plánuju vraždu maminky. Nic o tom nevím.
Obžalovaný

Podle znalců Belančík prožíval toxické šílenství opakovaně v minulosti, léčit se však odmítal. Míval paranoidní bludy. Stejně tomu mělo být i v osudný den, kdy si vzal pervitin a několik dnů nespal. Spouštěčem běsnění zřejmě bylo, že při koupání ve vaně slyšel hlasy jeho matky a babičky z vedlejší místnosti. V jeho představách hlasy hovořily po tom, že ho chtějí zabít.

U soudu ale dnes vypověděl také známý obviněného, který si pamatuje, že se mu Belančík o vražedných úmyslech zmínil asi měsíc před vraždou. „S nožem v ruce vyprávěl, že matku zabije. Pak řekl, že by se měl zbavit i mne, když znám jeho plány,“ řekl svědek, který s obviněným příležitostně užíval drogy. „Nevybavuji si vůbec, že bych mluvil o tom, že plánuju vraždu maminky. Nic o tom nevím,“ bránil se Belančík. Soud byl odročen, v případu by měl rozhodnout v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám