Hlavní obsah

U soudu s Bartákem zazněly tajné nahrávky, kde mluví o vraždách

Liberec

U soudu s lékařem Jaroslavem Bartákem, který si odpykává trest za znásilňování svých asistentek, zazněly v úterý tajně pořízené nahrávky z věznice v Liberci. Na nich Barták mluví o plánovaných vraždách a vydírání.

Barták před soudem vypovídá k tajné nahrávce Video: Jaroslav Švehla , Právo

 
Článek

Důkazy proti Bartákovi stojí částečně na nahrávkách, které díky kameře v hodinkách pořídil recidivista, jenž případ loni nahlásil. Jak k nahrávacímu zařízení přišel, recidivista soudu nesdělil. Záznamy se v úterý u soudu přehrávaly.

Barták na nich mluví o útěku, únosech, vydírání i připravovaných vraždách a sepisuje informace k chystaným obětem. Nahrávky považuje Barták za nelegální, zmanipulované a upravované v počítači.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to uměle vytvořené. Dneska počítače umějí ze slov vyrobit úplné nesmysly. Byly to normální řeči z mé knihy, kterou píšu. Citoval jsem ukázky z ní,“ vysvětloval Barták u soudu pořízenou nahrávku.

Podle obžaloby plánoval Barták trestnou činnost loni na podzim ve vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Vraždy měl zařídit recidivista, který si v Liberci odpykává desetiletý trest za ozbrojenou loupež.

Chtěl utéct do Běloruska 

Vydíráním chtěl Barták získat přes 80 miliónů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lékař Barták na nahrávce

Barták tvrdí, že jde o komplot jiných vězňů, jehož cílem bylo vymámit z něj peníze. Vedoucí výkonu vazby a trestu v liberecké věznici Pavel Letrík při výpovědi před soudem uvedl, že situace na oddíle s ostrahou se po příchodu Bartáka zhoršila. Barták mezi ostatními vězni neměl dobrou pozici, měl s nimi konflikty a vše vygradovalo vyhrožováním ze strany jednoho vězně.

Barták tvrdí, že se neměl dožít Vánoc. Podle Letríka k násilí nedošlo. "Bylo to ve formě vyhrožování," uvedl. Konflikt věznice vyřešila kázeňským trestem pro vězně a zároveň to byl jeden z důvodů pro přemístění Bartáka do jiné věznice.

Debaty pod vlivem alkoholu 

Že se jedná o komplot, usuzuje Barták i z toho, že prý byly odposlechy v návštěvní místnosti a několika celách. To podle něj organizovala policie. Letrík o odposleších nic nevěděl.

Barták tvrdí, že žádné vraždy ani vydírání neplánoval. Podle něj šlo o debaty v alkoholovém opojení, které nemyslel vážně. Letrík ale nepovažuje za reálné, že by se mohl ve věznici dostat k alkoholu. Barták uvedl, že si kupoval dva litry vodky za 2000 korun. "Přijde mi to jako nepravděpodobné," řekl Letrík.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Jaroslav Barták u libereckého soudu

Barták je podle znalců výraznou psychopatickou osobností. Plánování vraždy či vydírání odpovídá jeho osobnosti, byl by schopen a ochoten své činy organizačně dotáhnout do konce, pokud by to bylo technicky možné. Je narcistní osobností, netrpí však duševní poruchou, kterou by bylo možné léčit. Barták je přesvědčen o své výjimečnosti a na svou ochranu je schopen všeho.

Bartákovi hrozí 15 až 20 let vězení. Proces bude pokračovat v úterý 2. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám