Hlavní obsah

U mola v Máchově jezeře ležel funkční granát

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré Splavy

Děsivé překvapení čekalo na 39letou ženu, která byla s dětmi u Máchova jezera na Českolipsku a při brouzdání u mola našla granát. Nejdřív si myslela, že vytáhla z vody kus polystyrenu, z omylu ji ale vzápětí vyvedl kolemjdoucí, který souhrou okolností tušil, o co se jedná. Přivolaný pyrotechnik určil, že nalezený předmět byl aktivní ruční granát.

Foto: Policie ČR

Při koupání v Máchově jezeře našla žena nevybuchlý granát.

Článek

O případu ve středu informovala mluvčí policie Ivana Baláková, podle ní našla podezřelý předmět minulý týden v sobotu kolem 15:30 39letá žena z Teplicka, která navštívila oblíbenou turistickou destinaci ve Starých Splavech se svými dětmi.

Jak se to nemá dělat. Granát přivezl muž strážníkům ze Znojma do centra Brna

Krimi

„Když se brouzdala ve vodě kolem mola u přístaviště Šroubený, všimla si pod vodní hladinou předmětu, který pokládala za kus polystyrenu. Vzala ho proto do ruky, aby ho z vody vyhodila. Předmětu si naštěstí všiml muž, který procházel kolem ní, a okamžitě zasáhl,” popsala situaci mluvčí.

Muž totiž poznal, že se jednalo o granát, a rovněž si domyslel, že mohl být funkční. Nálezkyni vzápětí navedl, aby předmět pomalu odložila na břeh, a hned zavolal policii. Přivolaná hlídka vykázala návštěvníky jezera mířící k molu do bezpečného prostoru, vyznačila okolí páskou a místo hlídala do příjezdu pyrotechnika.

Muž našel na půdě granát. Ukrytý v čepici ho vezl plzeňskou MHD

Krimi

„Také jsme odklonili výletní loď, která sem měla připlout,” zmínila Baláková.

Odborník na výbušniny určil, že se jednalo o aktivní ruční vejčitý granát vzor 39, takzvaný Eihandgranate 39 (vychází z německých slov označujících vejce, ruku a granát).

„Je to útočný, trhavý granát z výzbroje německé armády z období 2. světové války. Policejní pyrotechnik ho zajistil a postaral se o jeho bezpečné zneškodnění,” dodala mluvčí s tím, že akce skončila v 17:30 a lidé pak mohli zpátky na molo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám