Hlavní obsah

Trojice z Ostravska vysála miliony z bankovních účtů po celém světě, tvrdí obžaloba

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Útoky na několik stovek bankovních účtů po celém světě má podle vyšetřovatelů na svědomí trojice mladých mužů z Ostravska, která v úterý usedla na lavici obžalovaných u ostravského krajského soudu. Petr Heinzke, Radim Sobek a Vladimír Srubek si údajně přišli dohromady na několik milionů korun. V Česku jde podle policie o jeden z největších objasněných případů bankovního pirátství posledních let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soud v Ostravě v případu útoků na bankovní účty. V popředí Petr Heinzke, za ním zleva Radim Sobek a Vladimír Srubek.

Článek

„Obžalovaným klademe za vinu, že na ruských internetových serverech si obstarali údaje o stovkách platebních karet. Tyto údaje pak zneužili pro své obohacení,“ řekl státní zástupce Jaroslav Jurka. Konkrétně trojice mužů podle něj podnikla během několika posledních let přes dva tisíce pokusů o neoprávněné obohacení. V řadě případů se platby provést nepodařilo, ovšem i tak došlo k několika stovkám dokonaných transakcí.

Hlavním podezřelým, který údaje k platebním kartám získal, je Petr Heinzke, kterého eskorta přivedla z vazební věznice. Další dva obžalovaní, kterým Heinzke údaje poskytl, jsou vyšetřovaní na svobodě. Obžalovaným hrozí osm až dvanáct let vězení.

Vyskočila na mne nějaká reklama, na kterou jsem klikl.
Petr Heinzke, obžalovaný

Jako první v úterý u soudu vypovídal právě Heinzke, který se k počítačovému pirátství přiznal. „Doznávám se k trestné činnosti. Nebylo to ale v takovém rozsahu, jak tvrdí obžaloba. Nesouhlasím s vyčíslenou škodou,“ řekl. Přiznal, že při brouzdání na internetu natrefil na možnost získat přístup k bankovním účtům jiných lidí, a to doslova po celém světě.

„Vyskočila na mne nějaká reklama, na kterou jsem klikl,“ řekl. Dostal se na ruské internetové stránky, které nelegálně nabízely za úplatu přístup k identifikačním údajům uživatelů platebních karet po celém světě. Nabídce neodolal a tyto údaje si stáhl a uložil ve svém počítači. Podle obžaloby pak prostřednictvím ukradených údajů začal peníze převádět například do různých internetových peněženek.

Poškozenými byly banky

Heinzke se například přiznal k tomu, že peníze převáděl na účty různých herních serverů, ze kterých si je pak nechal vyplácet. Následně nakupoval například elektroniku. Jak sdělil státní zástupce, spolu s dalšími dvěma známými tak poškodil klienty po celém světě včetně České republiky.

Samotní majitelé účtů však nakonec o své peníze nepřišli a poškozenými byly banky, které své klienty před podobnými útoky chrání. Informace, zda se podařilo dopadnout provozovatele ruského serveru, který údaje o platebních kartách na internetu nabízel, u soudu nezazněla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám