Hlavní obsah

Tříleté dítě se topilo v pískovně na Královéhradecku

– Hradec Králové
Novinky, kub

V jedné z pískoven na Královéhradecku se ve středu v podvečer topilo tříleté dítě. Svědci jej vytáhli na břeh bez známek života. Přivolaným záchranářům se nakonec podařilo u dítěte obnovit srdeční aktivitu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dítě zmizelo ze břehu po 19. hodině. O případu informoval ve čtvrtek mluvčí záchranky Ivo Novák. Ve které pískovně se událost stala, neupřesnil, k zásahu podle něj vyrazili jeho kolegové z Nového Bydžova.

Svědci našli dítě krátce po jeho zmizení ve vodě bez známek života. „Zahájili okamžitě neodkladnou resuscitaci podle telefonických rad operátorů tísňové linky. Zároveň na místo dorazil také nejbližší first responder, aktivovaný prostřednictvím mobilní aplikace,” popsal zásah mluvčí.

Tzv. first respondeři (first respond – z angličtiny první odpověď, pozn. redakce) jsou dobrovolníci vyškolení záchrankou. Při krizové situaci je automaticky vyhledá systém a naviguje je na místo události. Poskytují kvalifikovanou pomoc před příjezdem záchranky.

„Zdravotníci po příjezdu převzali malého pacienta do své péče a po několika minutách rozšířené resuscitace se jim povedlo obnovit jeho spontánní srdeční aktivitu,” upřesnil Novák s tím, že dítě přepravil do nemocnice vrtulník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám