Hlavní obsah

Trest pro úplatného soudce je s tím Rathovým nesrovnatelný, hájil Havlína advokát

Právo, Radek Plavecký
Praha

Exemplární trest šesti let vězení pro úplatného soudce je podle jeho obhájce nepřiměřeně přísný. Kauza pražského soudce Ondřeje Havlína a dalších obžalovaných se dostává do finále. V úterý začali obhájci přednášet závěrečné řeči. Havlín se při prvních výsleších k braní úplatků přiznal, pak už nevypovídal. V úterý k soudu nedorazil.

Foto: rap, Právo

Ondřej Havlín

Článek

Obhájce pro Havlína žádal podmíněný trest. Navrhl například i peněžitý trest 500 tisíc, což by byl desetinásobek sumy, kterou měl jeho klient přijmout jako úplatek, či maximálně domácí vězení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhodně se stavěl proti exemplárnímu trestu, který navrhuje obžaloba, aby napravila pohled na soudcovský talár.

„Šest let vězení pro mého klienta je v hrubém nepoměru s trestem nepravomocně odsouzeného bývalého hejtmana Davida Ratha,“ srovnával obhájce Michal Hráský. (Rath dostal zatím nepravomocně 8,5 roku vězení, pozn. red.) [celá zpráva]

Podle obžaloby Havlín přijímal úplatky za to, že zařídí nižší tresty u soudu za dopravní přestupky, zejména za pití alkoholu před jízdou. Jak ukázaly odposlechy a videozáznamy, Havlín převzal úplatek i přímo ve své kanceláři soudu v Praze 2, peníze si tam přepočítával a přerozděloval.

Nechutné nápady

Obhájce Havlína také poukázal na údajně špatný zdravotní stav svého klienta, psychické problémy a mnohé choroby. Připustil ale, že podle znalců byl zcela při smyslech a byl si plně vědom toho, co dělá. Havlínovy nápady, například, že by mohl pokálet dveře své kolegyně u soudu, považoval za nechutné.

„Nebylo to humorné a považuji ho v tomto směru za hulváta. Naproti tomu byl velmi pracovitý,“ uvedl obhájce Michal Hráský.

Upozornil i na to, že ostatní obžalovaní na Havlína házeli špínu. „Měl jsem pocit, že Havlín byl tím hlavním, který všechny ostatní sváděl, a oni se ničeho nedopustili,“ uvedl obhájce.

Odměna „pade”

Havlín během první výpovědi mimo jiné potvrdil i to, že předal část úplatku státnímu zástupci Františkovi Fialovi, jemuž hrozí druhý nejvyšší trest ze skupiny obžalovaných, a to 3,5 roku vězení.

Fiala, obžalovaný se dvěma advokáty v téže kauze, jakoukoli vinu odmítá. Argumentuje tím, že Havlín vypovídal pod vidinou hrozící vazby. Stejně tak odmítají své podíly na korupci i ostatní obžalovaní, snad s výjimkou advokáta Karla Matějky, který přiznal, že předal Havlínovi obálku, kde bylo „pade“ jako odměna od obžalovaného podnikatele Jaroslava Kříže, který byl přistižen opilý za volantem a chtěl se co nejvýhodněji vyvléknout z adekvátního trestu.

Matějka v závěrečné řeči poukázal na údajnou nespravedlnost navržených trestů pro něj a jeho bývalého klienta Kříže.

„Já přišel o všechno, dobrovolně jsem se vzdal advokacie a tři roky pykám za to, že jsem Křížovi podlehl a měl bych podle navrženého trestu platit 300 tisíc, což je pro mě likvidační. A Kříž? Ten má zaplatit 100 tisíc, podniká dál, navýšil základní jmění své firmy a má zaplatit 100 tisíc, což pro něj nic neznamená,“ mínil Matějka.

Obhájci v úterý poukazovali na nejrůznější formální pochybení při vyšetřování a soudních rozhodnutí. Odmítali také spojení na klientelistické vazby popisované obžalobou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám