Hlavní obsah

Testy DNA pražského atentátníka usvědčují

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Granátového atentátníka Jakova Mošajlova, který letos o první srpnové neděli zranil v centru Prahy osmnáct lidí, spolehlivě usvědčuje profil DNA. Ten byl získán z krevních stop na odhozeném oděvu a ze stěrů potu.

Článek

"Profil DNA byl jednoznačně stanoven z krevních stop. S tímto profilem byly shodné i sekvence získané z potu. I když ne v celé úplnosti. Důležité zde je, že tyto sekvence z potu patří stejné osobě. To znamená, že se shodují s profilem DNA získaným z krevních stop," vysvětlil Právu genetický expert.

Zdůraznil, že mylné jsou zprávy médií, podle kterých se v testech DNA objevily nejasnosti. "Mylné je i tvrzení médií, že další vzorky DNA tak shodné nejsou. To mohu zcela vyloučit," dodal expert seznámený s Mošajlovovým případem.

Zástupce ředitele kriminalistického ústavu Praha Emil Vančo na dotazy Práva k tvrzením experta přímo neodpověděl. "Na profilu DNA jsme pracovali. Nemohu se však v zájmu vyšetřování k případu atentátníka vyjádřit. Obecně mohu říci, že ke stanovení profilu DNA stačí jediná buňka lidské krve či jiné tělní tekutiny, tkáně, kosti a podobně. Genetika už je tak daleko, že k určení profilu DNA nemusí mít buňku s jádrem," řekl Vančo Právu.

Pracuje se na vydání

Ministerstvo spravedlnosti podle sdělení tiskového odboru nyní vyčkává na přeložení kompletní dokumentace o atentátníkovi Mošajlovovi pro jednání izraelského soudu o jeho vydání do ČR.

"Čtyřicetidenní lhůta pro předání dokumentace přeložené do angličtiny nám začala 13. září. Dokumentaci dodáme ještě před vypršením lhůty," řekl Vladyka. Uvedl, že Mošajlov je stále ve vazbě. "Tato vazba by měla být 1. října prodloužena," upřesnil Vladyka.

Mošajlov stále tvrdí, že granát v neděli 1. srpna před kasinem Royal v Praze Na příkopech nehodil. "Nebyl jsem do toho útoku zapojen. Nevím, kdo to udělal, ani jak policie přišla na mě," opakovaně prohlašuje Mošajlov.

"Mošajlov byl zatčen izraelskou policií na základě identikitu a profilu DNA, který česká policie předala izraelským kolegům i s mezinárodním zatykačem. Profil DNA je mnohem přesnější, než otisk prstů. Jméno pachatele jsme neznali. Předaný profil se však shoduje s Mošajlovovým profilem DNA v izraelské databázi," řekl Právu náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně.

Uvedl, že se do izraelské databáze profilů DNA Mošajlov dostal jako v Izraeli usvědčený pachatel závažných trestných činů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kriminalisté možná znají totožnost atentátníka

Policie se zřejmě v blízké době obrátí na média o pomoc při pátrání po atentátníkovi. To naznačuje, že kriminalisté už s největší pravděpodobností znají jeho...

Výběr článků

Načítám