Hlavní obsah

Tchyni někdo přivezl 750 tisíc na můj peněžitý trest, řekl soudu Kušnierz

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Peněžitý trest ve výši 750 tisíc korun uložený soudem a dalších 250 tisíc bývalému řediteli ROP Severozápad Petru Kušnierzovi někdo věnoval a on neví kdo. Řekl to v úterý před Krajským soud v Ústí nad Labem. Práci mu údajně sliboval advokát Aleš Dostál, v jehož kanceláři v pondělí zasahoval protimafiánský útvar.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz (uprostřed) u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Kušnierz si až do podzimu roku 2014 odpykával pětiletý trest za úplatky a zneužití pravomoci v jiné kauze ROP Severozápad. V polovině trestu se dostal podmínečně na svobodu.

V polovině loňského roku neměl po řadě měsíců na svobodě stále práci. „Pětadvacátého srpna jsem ukončil spolupráci s doktorem Dostálem. Byl jsem nespokojen s jeho prací a s tím, že nedodržel slib, že mi po výkonu trestu bude nabídnuta nějaká práce,“ vypověděl Kušnierz.

Pak obsáhle popisoval nahrávku ze schůzky, na které se v Chomutově setkal s Danielem Ježkem a za korupci odsouzeným bývalým senátorem Alexandrem Novákem, který se dostal na svobodu z vězení loni.

Odmítám to, co bylo obžalovaným Kušnierzem řečeno.
spoluobžalovaný Vráblík

Na dotaz předsedkyně senátu Kamily Elsnicové, kdo za něj zaplatil peněžitý trest uložený dříve soudem, odpověděl: „Já nevím, kdo konkrétně, ale Ježek říkal, že to zaplatili a dovezli to mojí tchyni a v den lhůty bylo 750 tisíc zaplaceno,“ uvedl.

Peníze od známého

Po návratu z vězení prý bydlel u známého Daniela Ježka a ten mu prý slíbil, že mu bude dávat 20 tisíc korun měsíčně. Peníze prý dostával nepravidelně až do srpna roku 2015, mimo to ale také prostřednictvím někoho dostal loni v dubnu 250 tisíc korun.

Kušnierz začal u soudu vypovídat již v pondělí, kdy řekl, že v ROP Severozápad byly projekty ovlivňovány s vědomím politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje. Zájmové projekty určoval údajně právě podnikatel Daniel Ježek. S dalším spoluobžalovaným, bývalým ředitelem ROP Severozápad Petrem Vráblíkem, prý jezdili do jeho sídla v Chomutově a zpovídali se mu.

„Odmítám to, co bylo obžalovaným Kušnierzem řečeno. Petr Kušnierz je pod psychickým tlakem, jeho výpověď se změnila,“ reagoval u soudu Vráblík.

Soud pak pokračoval projednáváním listinných důkazů, již ve středu by mohly začít závěrečné řeči. Soudní jednání je naplánované do 4. března. Krom Kušnierze a Vráblíka se před soudem zpovídá další ředitel úřadu, Pavel Markvart, bývalý právník dotačního úřadu Jan Martinovský, bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová, která má status spolupracující obviněné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám