Hlavní obsah

Takové mučení si zaslouží vrah, dokončil Rath svou závěrečnou řeč

Novinky, bad, ok
Praha
Aktualizováno

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství ze soudního stání s Davidem Rathem, obžalovaným z přijímání úplatků. Obžalovaný ve středu odpoledne po dvanácti hodinách ukončil svou závěrečnou řeč. Senát se následně po poradě rozhodl, že rozsudek bude vyhlášen příští týden ve čtvrtek.

Obžalovaný David Rath a státní zástupce Petr Jirát k závěrečné řeči Video: Novinky

 
Článek

15:35 - Rath po skončení soudu konstatoval, že o verdiktu je už dávno rozhodnuto. Stejně se vyjádřila i jeho obhájkyně.

Soudce Pacovský nechal Rathovu řeč bez komentáře s dovětkem, ať si o tom každý udělá názor sám.

15:30 - Senát rozhodl, že rozsudek bude vyhlášen 23. července ve 13 hodin. Pro dnešek jednání skončilo.

15:15 - Senát si vzal 15 minut na poradu, jak bude postupovat dále.

Rozhovor s exhejtmanem Davidem RathemVideo: Novinky

15:14 - „Přemýšlejte, zda jsou peníze víc než lidský život,” uzavřel Rath svou řeč v narážce na případ Marka Půčka, který byl pravomocně odsouzen k šesti letům vězení. [celá zpráva]

Práva na poslední slovo se jak Novanská, tak Rath vzdali.

15:09 - Rath: Mám i nějakou povahu, vím o tom, že jsem někdy namyšlený, ironický, mám zvláštní smysl pro humor, někdy trochu provokatér. Jsem si vědom toho, že tento soud má jasno, o vině i trestu. V podstatě jsme si jenom museli projít tou mašinérii. Přesto si myslím. Co kdybyste zkusili být spravedliví, a zamyslet se zdravým rozumem a srdcem?

15:02 - Rath: Hovořil jsem zde o důvodech, kvůli kterým musím být odsouzen. Zmínil jsem i možné důvody pro revokaci určitých zákonů. V některých médiích mi vyčetli, že jsem neuvedl které. Klíčový zákon o církevních restitucích, změna ústavy, zákon o vězeňství a vazbě. Je mi líto, že má snaha mít lepší kraj skončila tak, jak skončila. Není to dobře vůbec pro nikoho. Nemyslete si, že si nejsem vědom svých chyb a omylů. Vždycky jsem se držel hesla, že chci lidem pomáhat, ale chci pomáhat i své politické straně. Nikdy jsem nechtěl nikomu uškodit. Z toho titulu jsem vnitřně rád, že se prokázalo, že škoda nikomu nevznikla.

15:04 - Obžalovaný žádá založit do spisu kalendář Středočeského kraje, který prý ilustruje, kolik desítek projektů bylo za Rathovy vlády realizováno. „Nikdy nebylo učiněno pro veřejnost tolik jako za tyto tři roky,” dodal.

15:03 - Rath: Pečlivě budovaný obraz korupčních kreatur a společensky nebezpečných individuí sdílí čím dál méně lidí. Rozumím tomu, že tento soudní senát to nemá vůbec lehké. Tato kauza, ať už rozsudkem dopadne jakkoliv, po sobě nechá pachuť, pachuť nespravedlnost.

Podle Ratha je mezi ním a žalobcem rozdíl v profesionální deformaci. „Já jsem cvičený jako lékař a jsem deformován tak, abych lidem pomohl. Represívní složky jsou deformovány tak, aby lidem zakroutily krkem, když to trochu přeženu,“ vylíčil bývalý poslanec.  

14:56 - „V EU jsou zvyklí na různé skandály, takový je život, a čas od času se stává, že se skandál objeví, ale takový cirkus byl i na ně moc. Tady nejde o realitu, ale divadlo. Za své vzaly šokující informace o obrovském předražení. Znalecké posudky uznaly ceny jako ceny obvyklé. Díky této kauze se postup nemocnic zastavil, neboť se každý bojí vypsat soutěž,“ upozornil na začátku 12. hodiny projevu obžalovaný.

14:54 - Rath: Původní příběh o mnohonásobně předražených zakázkách a cinknutých losovačkách ve světle důkazů vzal za své, zajímavé je, že to nechalo žalobce zcela klidnými. Všichni obvinění a jejich blízcí jsou těžce poškozeni. Podle mého soudu takovéto mučení si zaslouží vrah, jiná lidská bytost ne. Prožíváme období společenské poptávky po exemplárním příkladu.

Již více než tři roky trvá trest. Trest za to, že jsem obviněn. Jsou trestány možná stovky lidí, když vezmeme v úvahu, že na to doplatili zaměstnanci firem, o ztrátě klientů nebo zakázek ani nemluvě. Naše země se díky masívní mediální kampaní stala pro EU podezřelou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rath o přestávce soudního jednání

14:51 - Rath: Média se ani nesnažila psát, je údajně obviněn, údajně převzal, ale psala rovnou ‚převzal úplatek‘. Nic takové jako je podezřelý z převzetí sedmimiliónového úplatku. V takovém prostředí se chcete bránit a dokazovat něco jiného? Následovalo lámání vazbou. Hlavní aktéři byli neúměrné dlouho drženi ve vazbě.

14:48 - „Na základě toho byl sestaven příběh o veřejných zakázkách, ohromně předražených a cinknutých losovačkách. Tento příběh byl po mém zatčení spuštěn jako mediální tsunami,” pokračoval.

14:45 - Rath se dostává k závěru své řeči. „Tato kauza začala tím, že přijel soukromý detektiv, bývalý policista, za prvním náměstkem nejvyššího státního zástupce, ten s ním sepsal trestní oznámení. Přesto, že se to mělo odehrát ve Středočeském kraji a Praze, tak to poslal na soud do Ústí nad Labem. Po připravené akci s tajemným oznamovatelem následovalo nasazení masívního množství odposlechů, které nemají u nás obdoby,” podotkl.

14:40 - „Celý závěr závěrečné řeči pana státního zástupce je souhrnem z kontextu vytrhaných konstatování, která se zakázkami vůbec nesouvisí,” shrnul exhejtman.

14:30 - Rath se nyní vyjadřuje k tvrzení obžaloby k zakázce na zdravotnickou technologii v nemocnici Mladá Boleslav. „Pan žalobce tvrdí, že Kottovi žádali pro sebe a mě finanční prospěch v rámci této zakázky. Opět, jak jsem uvedl, ničím toto tvrzení nedokládá,“ uvedl Rath a tím skončil své vyjádření k této zakázce.

14:03 - Krátká přestávka. Na chodbě se k závěrečné řeči vyjádřil žalobce. „Všichni jsou už unaveni. Může ale hovořit, jak dlouho chce, je to jeho právo,” řekl Jirát s tím, že tak dlouhou závěrečnou řeč nezažil.

13:53 - Rath mluví už jedenáctou hodinu čistého času, na stole před sebou má tlustý fascikl materiálů, ale příliš je nepoužívá. Většinou se podívá na určité citace, data nebo částky. Spíše se drží své padesátistránkové osnovy a k důkazům a tvrzením obžaloby se vyjadřuje víceméně spontánně.

13:40 - V odposleších zaznělo slovo „mamulka“. Rath tvrdí, že netuší, kdo nebo co by to mělo být. „Po takové době si to nevybavím, zřejmě se vypilo nějaké víno. Já jako mamulka nevypadám, doktorka Pancová to také není. Není to kód ani šifra, je to nějaký plk. Nebyl podán jediný důkaz o tom, kdo by měl být mamulka. Vylučuji, že bych to chápal jako hovor o úplatku,“ uvedl obžalovaný.

13:30 - Rath: Z důkazů je evidentní, že doktorka Pancová a doktor Kott mi dávali krabici vína, já jsem o tom byl přesvědčen. Tím, že mi policie krabici zabavila na nějakou dobu, udělala chybu a zbavila se důkazu, že tam ty peníze byly od začátku. Otázkou je, proč to policie udělala. Buď policie pochybila a učinila tam časovou prodlevu nějakých deset, patnáct minut, anebo to byl nějaký záměr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath se šel o přestávce projít

13:10 - Rath se bránil tím, že Jirát se také v závěrečné řeči několikrát opakoval. Pacovský odvětil, že kdyby soudu přišlo, že se státní zástupce opakuje, taktéž by jej upozornil.

13:05 - Obžalovaný se znovu vrací ke znaleckému posudku na zakázku na rekonstrukci Buštěhradu, kterému se obšírně věnoval v úterý. Pacovský Ratha přerušuje a upozorňuje, že pokud by závěrečná řeč měla být opakováním toho, co zde již zaznělo, tak by mu mohl odebrat slovo.

12:55 - Rath pokračuje ve vyjadřování k tvrzením obžaloby ze závěrečné řeči.

12:50 - Obhájkyně po přestávce opět žádá o vrácení listiny, kterou přinesla Evelina W. Pacovský opakuje, že se s ní teprve bude muset seznámit.

12:05 - Na dotaz novinářů Rath na chodbě soudu sdělil, že si materiály nestihl pořádně prohlédnout, ale zřejmě šlo o fotografie soudce Pacovského z údajného flámu. Vztah k ženě nekomentoval.

„Nebudu to komentovat, začíná to být neúnosné,“ řekl k ženě a dokumentům žalobce Jirát. 

Vyjádření Davida Ratha k tajemné ženě se složkouVideo: Novinky

12:00 - Přestávka do 12:45.

11:45 - Evelina W. je podle zjištění Novinek členkou dozorčí rady Czech Clinic, a. s., kde je členkou představenstva Rathova manželka Eva. Rovněž je také společnicí s vkladem ve firmě Czech poster Media, kde figuruje jako jednatel Adam Černý, bývalý Rathův advokát.

11:30 - Rath konstatuje různá tvrzení obžaloby, zejména ze závěrečné řeči státního zástupce Jiráta, a snaží se je vyvracet, případně podotýká, že k tomu není jediný důkaz.

11:20 - Ženu nedostihli ani novináři přítomní v soudní síni, kteří za ní běželi. Rychle utekla ze soudní budovy.

11:15 - Soud materiál zabavil a chce se nejprve seznámit s jeho obsahem, poté jej případně předá obhajobě nebo jej zveřejní. Na dotaz týkající se obsahu materiálu mladá žena odmítla odpovědět a odešla. Papíry byly barevné, možná se jednalo o nějaké fotografie.

11:10 -  Rath nyní dostal od ženy z veřejnosti jakési dokumenty. Soudce Pacovský okamžitě zasáhl. „To snad nemyslíte vážně, pojďte sem,“ nechal ženu předstoupit před senát a předložit si doklady.

Evelina W. přistoupila a Pacovský ji upozorňuje na to, že ji nic neopravňuje k tomu, přistupovat k obhajobě a předávat materiál. Pohrozil jí pořádkovou pokutou až do výše několika tisíc korun.

11:00 - Rath: Žaloba tvrdí, že Kottovi vždy vybrali administrátora. To bylo vyvráceno. Administrátora si podle důkazů jednotlivé nemocnice vybraly samy. V případě Buštěhradu si ho vybral kraj na základě výběrového řízení. Žaloba tvrdí, že jsem Pancovou jmenoval do čela nemocnice já. Já jsem neměl kompetence tam někoho dosazovat.

10:30 - Vyhlášena krátká přestávka.

10:25 - Rath: Státní zástupce tvrdil, že jsem v průběhu řízení vypovídal za Kottovy. Já jsem nevypovídal a nevypovídám za nikoho jiného než za sebe. Vím, že jsem od začátku určen na porážku. Ale nepůjdu na ni jako mlčící ovce. V okamžiku, kdy obžaloba k jakémukoli skutku dodává ‚s mým vědomím‘, tak se k tomu vyjadřovat budu. Jak to podává obžaloba, tak Kottovi vstávali a uléhali s ‚mým vědomím‘. Mně nic jiného nezbylo než se k těm věcem vyjadřovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Spoluobžalovaná Lucia Novanská přichází k soudu

10:06 - Obžalovaný se opět pustil do odposlechů a státního zástupce Petra Jiráta. „Obžaloba je založena na víře a spekulacích a s důkazy si hlavu nedělá. Respektive za přímé důkazy považuje útržky odposlechů. Pan žalobce říkal, že na špatnou kvalitu odposlechů si stěžuji jen já. To opět není pravda. Na kvalitu si stěžovali advokáti i obžalovaní. Stěžovali si na to i novináři, kteří za mnou chodili a ptali se, co tam zaznělo, protože nerozuměli nic. Z toho chrchlání nerozuměli ani slovo,“ vysvětlil.

„Pan žalobce to samozřejmě bagatelizuje, protože bez těch odposlechů by mohl sklapnout desky a jít domů, protože bez těch odposlechů bychom ostatní důkazy vyvrátili,“ doplnil.

9:50 - „Nyní bych se, vážený senáte, vážený pane předsedo, věnoval jednotlivým částem, které řekl pan žalobce ve své závěrečné řeči. Jeho řeč mi připadala přehnaně emotivní, vůči mé osobě až nenávistně žlučovitá. Čekal bych od zástupce veřejné moci suchý, věcný výčet důkazů, o které obžalobu opírá. Šlo mu o vytvoření dojmu. Dojmu nebezpečného zločince,“ podotkl a zopakoval, že jde o inkviziční případ žalobce.

9:45 - „U vína a u jídla člověk někdy tlachá blbosti. Tyto hovory byly vedeny u vína, nad vínem. U Kottových se toho vína vypije hodně. Neříkám, že je to dobře nebo špatně, ale občas se tak stalo,“ popsal Rath.

„Některá část hovorů u Kottových doma nad flaškou vína byla takovým hospodským tlacháním. Ano, k tomu se přiznávám. Pokud mě chcete za to odsoudit, prosím, jsme jen lidé. Věřím, že i vy, pane předsedo, neříkám, jestli více či méně. Na internetu koluje fotka, jak spíte po nějakém flámu,“ řekl obžalovaný.

Soudce Robert Pacovský Ratha okamžitě napomenul, že jedná vůči soudu neuctivě, a pohrozil mu pořádkovou pokutou, pokud v tom bude pokračovat.  

9:35 - Bývalý poslanec ve své řeči různě přeskakuje z jednoho tématu na druhé. Nyní začal mluvit o nemocnici v Mladé Boleslavi. „Obžaloba opět tvrdí, že Kottovi s mým vědomím nastavili diskriminační kritéria. Není pro to opět žádný důkaz. Pokud by, pane předsedo, toto ničím nepodložené tvrzení soud převzal, pak prosím, aby v rozsudku bylo popsáno, kdo mi to kdy a kde řekl a jak jsem na to reagoval. Nic takového v provedených důkazech není,“ konstatoval.

David Rath o své kauze mluví jako o politickém procesuVideo: Novinky

9:26 - Rath: Pavilón N kolínské nemocnice skončil podle znalců ziskem. Pohyboval se však v dolní části běžných ziskových zakázek. Soud by měl brát v úvahu, že ta ziskovost byla pod hranicí ziskovosti obvyklé – čili firma na tom nevydělala nijak výrazně. Obžaloba však tvrdí, že za tyto zakázky měl být dán úplatek 12 miliónů korun. Pakliže by ty peníze nespadly odněkud z nebe, pak by na této zakázce prodělali devět miliónů korun.

9:21 - Rath: Nyní bych se vyjádřil ke kolínské nemocnici a vybavení kutnohorské nemocnice. Podle znalců zakázka na vybavení v Kutné Hoře (nemocnici) skončila ztrátou. Není ničím doloženo, že by ten vítěz získal nějakou jinou výhodu, v zaměstnanosti, pozici na trhu.... Je to tvrzení teoretické a subjektivní ze strany obžaloby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath s Lucií Novanskou (vlevo) a advokátkou Marcelou Ondřejovou

9:11 - „Mohl bych takhle být obviněn třeba z přípravy vraždy prezidenta republiky, protože obžaloba si myslí, že jsem to udělal,“ rozohnil se Rath.

9:09 - Rath: Obžaloba tvrdí, že Kottovi (Petr Kott s manželkou Kateřinou, dříve Pancovou) s mým vědomím nastavili pro výběrová řízení diskriminační kritéria. Pro to není prosím žádný důkaz.

9:06 - Hned na úvod Rath soud přirovnal k inkvizici. „Dostáváme se na úroveň inkvizičního soudnictví, kdy ať udělal obviněný cokoli, tak to vždycky udělal špatně. Pokud se po mučení přiznal, tak v pořádku, a šup s ním na hranici. Pokud mučení vydržel, tak určitě musel mít smlouvu s ďáblem, protože jinak by to nevydržel. Protože obžaloba tvrdí, že jejich rafinovanost spočívala v tom, že jejich (obžalovaných a odsouzených v kauze) výběrová řízení probíhala podle zákona. Čili když to není v pořádku, tak jsme to udělali, když to je v pořádku, tak jsme to taky udělali,“ řekl exhejtman.  

8:55 - Soudce zahájil středeční jednání. David Rath se ujal slova a začal s vysvětlováním zakázky na vybavení kladenské nemocnice.

Pondělní soud provázely námitky Ratha a jeho obhájkyně o podjatosti soudu. Advokátka obžalovaného ve své závěrečné řeči navrhla zprostit Ratha obžaloby. Následně mluvily spoluobžalovaná Lucia Novanská a její právnička. Na závěr začal mluvit Rath, kterému patřilo také celé úterní jednání. Hovořil o zakázkách a výpovědích obžalovaných, kde se snažil dokázat jednotlivé rozpory ve spisech.

Vyjádření Davida Ratha a jeho advokátky Marcely Ondřejové Video: Novinky

Ratha a jeho spoluobžalovanou podnikatelku Luciu Novanskou viní obžaloba z přijímání úplatků, respektive organizace manipulování s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Podle žalobce spočívala Rathova role v tom, že schvaloval, jaké materiály k veřejným zakázkám byly předkládány Radě Středočeského kraje. „Doktor Rath věděl o tom, jaké zakázky budou realizovány, a sám rozhodoval o tom, kdo kterou zakázku dostane, a za to bral úplatky,“ má jasno žalobce Petr Jirát.

Novanská pak měla organizovat manipulaci s jednotlivými tendry. „Role obžalované Novanské spočívala v tom, že umožnila soutěžiteli upravit si zadávací dokumentaci tak, aby vybranému soutěžiteli vyhovovala,“ řekl Jirát.

Jirát pro Ratha navrhl v polovině května trest devět až dvanáct let vězení a konfiskaci veškerého majetku. Novanskou by Jirát rád viděl pět nebo šest let ve vězení a nechal by ji zaplatit pokutu milión korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám