Hlavní obsah

Svědek v kauze trafik: Exposlanec Fuksa u nás neměl žádnou pracovní náplň

Právo, Radim Vaculík

Bývalý poslanec za ODS Ivan Fuksa po svém odchodu ze Sněmovny na podzim 2012 získal následně od ledna 2013 funkci v představenstvu státního Českého Aeroholdingu, ale jeho pracovní náplň tam nebyla žádná. U soudu to v úterý uvedl jako svědek někdejší provozní ředitel této společnosti sídlící na pražském ruzyňském letišti Richard Chvojka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Fuksa na archivním snímku.

Článek

Chvojka i poté před jednací síni naznačil, že Fuksovo jmenování do vedení firmy bral jako trafiku.

Fuksu společně s dalšími dvěma rebelujícími bývalými zákonodárci za ODS Petrem Tluchořem a Markem Šnadjrem původně státní zástupci trestně stíhali za korupci právě kvůli tzv. trafikám v kauze Nagyová. Vinili je z toho, že výměnou za svou rezignaci na poslanecký mandát na podzim 2012 získali následně pro sebe anebo své blízké posty ve státem řízených společnostech.

Podle verdiktu Nejvyššího soudu se ale na všechny tři vztahovala imunita, proto musela ostravská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci jejich stíhání následně zastavit.

Přišel jen Nečas

To však neplatí o tehdejším premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi, jeho manželce a v té době šéfce sekretariátu předsedy vlády Janě Nečasové (dříve Nagyové) a rovněž o někdejším náměstkovi na ministerstvu zemědělství Romanu Bočkovi.

Všechny tři obžaloba viní z korupce v tom smyslu, že domlouvali pro výše jmenované tři poslance místa ve státních podnicích za to, že odejdou ze Sněmovny a tím umožní Nečasově vládě prosadit a schválit kontroverzní daňový balíček. To se tehdejšímu kabinetu nakonec podařilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová s manželem Petrem

Z trojice obžalovaných k úternímu hlavnímu líčení v kauze trafik dorazil osobně o Obvodnímu soudu pro Prahu 1 jen Nečas, jeho manželka i Boček se omluvili.

Vyslechl si tak svědectví někdejšího vysokého manažera pražského letiště Chvojky o tom, že Fuksovým dosazením se muselo rozšířit do té doby pětičlenné představenstvo Českého Aeroholdingu o jedno místo.

Chvojkova sekce, která měla mimo jiné na starosti výkupy pozemků pro ruzyňské letiště, byla prý poté z ničeho nic zrušena a on i s podřízenými se oficiálně přesunuli pod Fuksovo vedení.

„Generální ředitel (Miroslav) Dvořák říkal, že mou sekci přehodí pod Fuksu, aby alespoň něco měl, a ať ho (Fuksu) nechám, aspoň se něčím zabaví a nebude otravovat. V podstatě ale neměl žádnou pracovní náplň,“ uvedl u soudu Chvojka.

Zároveň prý ale šéf Českého Aeroholdingu a dříve i Letiště Praha Dvořák svědkovi sdělil, že i nadále bude veškeré důležité informace o dění ve společnosti podávat jen jemu a nikoli Fuksovi, přestože se stal Chvojkovým přímým nadřízeným. Důvod? „Řekl (Dvořák), že nevědí, komu to Fuksa reportuje dál,“ vysvětlil Chvojka.

Žaluda: Nepamatuju se

Kromě něj soud vyslechl i bývalého generálního ředitele a šéfa představenstva Českých drah (ČD) Petra Žaludu, který této státní společnosti šéfoval v době, kdy do dozorčí rady měl být jmenován Tluchořův kamarád a úředník Libor Antoš. Za to se prý bývalý poslanec přimluvil.

Žaluda ale popřel, že by měl s dosazením Antoše něco společného. Pravomoc jmenovat členy dozorčí rady připadala podle něj řídicímu výboru, ve kterém figurovali zástupci jednotlivých ministerstev.

„My jako management ČD jsme do toho procesu jmenování neměli žádnou možnost zasahovat,“ podotkl Žaluda, který zároveň odmítl, že by kdy dával nějaké dary tehdejší šéfce Nečasova sekretariátu Nagyové. Ta je rovněž obžalována i kvůli nezdanění luxusních darů v podobě drahých kabelek či šperků.

Reklama

Výběr článků

Načítám