Hlavní obsah

Svědci Stodolovou viděli na místě vraždy

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Po dvoudenní přestávce ve čtvrtek pokračovalo u Krajského soudu v Hradci Králové hlavní líčení s manželi Danou (34) a Jaroslavem (38) Stodolovými, obžalovanými ze spáchání série osmi vražd a dalších trestných činů. Senát vyslýchal svědky, znalce a také policisty, kteří některé případy vyšetřovali.

Foto: archiv Aleny Hájkové

Pozvánka na koncert Pavla Šporcla, který proběhne ve Španělské synagoze.

Článek

Soudci se zabývali důkazy ve věci vraždy Marie Čondlové (78) z Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku. Případ se stal v polovině srpna roku 2002 a původně se k zavraždění ženy přiznal Stodola. Jak vyplynulo z jeho dřívější výpovědi, se svou manželkou se krátce po zadržení mohl domlouvat.

"Slíbil jsem jí tehdy, že všechno vezmu na sebe, protože ona má dceru," vysvětlil později. Jeho přiznání však v tomto případě nemělo valnou cenu, neboť vyšetřovatelům neseděla řada jím tvrzených údajů. Proto byl Stodola obvinění zproštěn a policie usoudila, že vinu na ubodání Čondlové nese výhradně Stodolová.

Svědci Stodolovou usvědčují

Ta se nakonec v přípravném řízení přiznala, při zahájení procesu to však nečekaně vzala zpět. "Přiznání jsem si vymyslela. Bylo mi už všechno jedno, policisté na mě tlačili, chtěla jsem mít svatý pokoj. Ve skutečnosti jsem to neudělala," prohlásila s tím, že v obci byla poprvé až s policisty.

To je však v zásadním rozporu s tvrzením svědků. V jedné restauraci jí například poznal číšník, jehož se v Kardašově Řečici Stodolová pár dní před činem vyptávala na možnost ubytování.

Podobně vypovídal muž, který zaskakoval za svou ženu v místní prodejně. "Hovořil jsem s ní asi deset minut. Vzbudila mou pozornost, v té době už byly silnice tak zatopené, že se k nám dalo přijet jen z jedné strany. U nás je spousta chalupářů a známe se navzájem, ale jí jsem viděl poprvé," řekl dnes u soudu. Obžalovanou pak v soudní síni označil za osobu, s níž v krámku hovořil.

Českobudějovický policista Daniel Hejda potvrdil, že Stodolová se při rekonstrukci na místě činu chovala zcela spontánně, policisté ji nemuseli nijak napovídat a pouze jí kladli doplňující dotazy. Jeho výpověď podepřel i policejní komisař z Jindřichova Hradce Petr Kolařík.

Spletli si dům

K soudu přišli také svědčit muž a žena z Onšovce na Kutnohorsku. Tato obec figuruje ve spisu jako místo, kde Stodolovi koncem ledna 2003 plánovali zavraždění Boženy Michaličkové (76). Její dům nenašli, ale dohodli se, že se sem vrátí později, ženu zabijí a okradou.

Svědek vypověděl, že jej na cestě zastavila dvojice a zajímala se o to, kde je dům čp. 14. "Neznali ale jméno. Říkali, hledají dům jedné paní, která se vrátila z nemocnice a má dvě dcery. Poslal jsem je za paní Zemanovou, tyto údaje totiž naznačovaly, že by mohlo jít o ní. Když jsem s nimi mluvil, stáli jsme asi sto metrů od domu paní Michaličkové," uvedl starší muž.

Stodolu, sedícího na lavici obžalovaných, identifikoval bez zaváhání, o jeho ženě prohlásil, že "by to mohla být ona". Svědkyně vypovídala podobně, avšak o identitě obou obžalovaných ani na okamžik nezapochybovala, "Poznávám vás," řekla Stodolové do očí.

Na páteční pokračování hlavního líčení má senát předvolány znalce, kteří se budou vyjadřovat k osobnostem obžalovaných z psychiatrických a psychologických hledisek.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Stodolových jde před soud

Případ sériových vražd manželů Stodolových bude v dubnu projednávat Krajský soud v Hradci Králové. Senát, jemuž bude předsedat soudce Miroslav Mjartan, zasedne...

Stodolová svalila vinu na manžela

Dana Stodolová při své úterní výpovědi před trestním senátem Krajského soudu v Hradci Králové svalila vinu na svého muže Jaroslava. Ten dnes odmítl vypovídat,...

V kauze Stodolových vypovídali svědci

Třetím dnem pokračovalo ve čtvrtek u královéhradeckého krajského soudu hlavní líčení s manželi Jaroslavem a Danou Stodolovými, podezřelými ze spáchání osmi...

Výběr článků

Načítám