Hlavní obsah

Stodolová svalila vinu na manžela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Dana Stodolová při své úterní výpovědi před trestním senátem Krajského soudu v Hradci Králové svalila vinu na svého muže Jaroslava. Ten dnes odmítl vypovídat, ovšem již dříve se vyšetřovatelům ke všemu přiznal. Manželé se podle obžaloby dopustili při největší sérii v novodobé historii české kriminalistiky osmi vražd a dvou pokusů o ně.

Foto: zoo Praha

Žádní krasavci malí marabuové nejsou

Článek

Podle Stodolové byl strůjcem vražd její manžel a ona pouze hledala cennosti v domech obětí, nebo je pomáhala svazovat. "Cítím se vina tím, že jsem tam šla a také, že jsem nic neudělala, aby ti lidé nezemřeli," řekla dnes Stodolová. "Nepotkat se spolu, tak se tohle nikdy nestalo," uvedla.

Stodolová dnes také vzala zpět svou dřívější výpověď, ve které popsala vraždu z roku 2002 v Kardašově Řečici. Údajně si vše vymyslela, aby měla klid od vyšetřovatelů.

Stodola po přečtení obžaloby odmítl vypovídat, proto předseda senátu Miroslav Mjartan přečet jeho výpověď z přípravného řízení. V ní se Stodola ke svým činům přiznal.

Státní zástupkyně Renáta Vesecká oba obžalovala z celkem 21 trestných činů. Kromě vražd jsou souzeni pro loupeže a porušování domovní svobody. "Společenská nebezpečnost jejich konání je zvláště vysoká především proto, že si typovali staré osoby, které se nemohly bránit," podotkla Vesecká.

Do síně je spoutané z vazebních věznic přivezla eskorta, která jim na příkaz soudce nechala pouta na rukou po celou dobu líčení.

Vraždy jim dlouho procházely

Policisté se na stopu manželů Stodolových dostali až po vraždě dvou starších sester v Brněnci na Svitavsku koncem roku 2001. Vrazi se tehdy pokusili usmrtit i jejich 92letou matku. Žena však přežila, ovšem na útok si vinou utrpěných zranění nepamatovala.

Po dopadení obou manželů kriminalisté postupně přicházeli na hrůzný rozměr jejich kriminálních činů. Motiv Stodolových je přitom dost banální. Vraždili většinou starší osamělé lidi kvůli pár korunám.

Neodpustitelné chyby policie

Veřejnost se však také dozvěděla o práci kutnohorských kriminalistů, kteří vraždy naaranžované jako sebevraždy či náhlá úmrtí neodhalili. Zůstává otázka, kolik zavražděných lidí mohlo ještě žít.

Kvůli lajdáctví a nedostatečnému vyšetřování na místech podezřelých úmrtí následně rezignoval šéf kutnohorské policie a jeho čtyři vysoce postavení podřízení.

Policejní prezident Jiří Kolář v této souvislosti nařídil zpětně prověřit téměř šest stovek případů, u kterých je určitá pravděpodobnost, že policisté stejným způsobem pochybili. Kontroloři zatím nestihli všechny projít, ale dosud vrátili 15 z nich.

Stodolovým hrozí doživotí.

Série vražd manželů Stodolových

16. listopadu 2001 - Ve Slavošově na Kutnohorsku byl zavražděn Stanislav Šanda (75). Důchodce bydlel ve statku sousedícím s domem obou manželů. Jeho tělo bylo nalezeno v požářišti, podle policie zemřel bez cizího zavinění.

28. listopadu 2001 - Růžena Skohoutilová (68) byla zavražděna rovněž ve Slavošově na Kutnohorsku. Ženu příbuzní delší dobu pohřešovali, v květnu 2002 její tělo vykopal náhodou na zahradě její zeť. Policie z vraždy původně obvinila dva Ukrajince a dva Čechy, ti poté strávili několik měsíců ve vazbě.

30. července 2002 - V Měchonicích na Kutnohorsku byli nalezeni mrtví manželé Antonín a Marie Královi (66, 62). Policie jejich smrt vyšetřovala původně jako sebevraždu, podle lékařského posudku se měli otrávit plynem.

Mezi 15. až 17. srpnem 2002 - V Kardašově Řečici na Jindřichohradecku byla zavražděna Marie Čondlová (78). Tuto vraždu měla podle policie spáchat pouze Stodolová.

Mezi 27. a 30. říjnem 2002 - Ve Slavošově na Kutnohorsku byl zavražděn Josef Malina (81). Jeho smrt policie nejprve považovala za sebevraždu, protože ho našla na půdě vedle povalené stoličky a s telefonní šňůrou kolem krku.

1. prosince 2002 - V Brněnci na Svitavsku byly nalezeny zavražděné sestry Helena Cerháková (52) a Dagmar Weissová (62). 92letá matka útok přežila. Stodolovi se do Brněnce přistěhovali krátce před svým činem a byli mezi podezřelými.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám