Hlavní obsah

Šváb měl ve vlastním gangu konkurenci, dva členové zřejmě unášeli na vlastní pěst

Právo, Jakub Troníček

Vylákání na obchodní schůzku, zajetí, nátlak, vydírání a na konci oběť draze vykupuje vlastní svobodu. Scénář, který používal při únosech podnikatelů souzený gang kolem Michaela Švába a který policie podle zjištění Práva zaznamenala i v případě dvou podnikatelů ze Zlínska.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Libor Skopalík

Článek

Únos s nápadně podobným způsobem provedení se měl stát na začátku loňského roku v jednom z hotelů v Jesenici nedaleko Prahy, tedy jen několik měsíců předtím, než Švábova skupina vylákala do zahraničí a později také zavraždila podnikatele Petra Vlacha.

Šlo o případ vydírání dvou podnikatelů ze Zlínska, jejichž jména redakce zná, ale na jejich vlastní žádost je nezveřejňuje, nicméně tragicky naštěstí neskončil, muži se údajně ze zajetí „vyplatili“ svými nemovitostmi v hodnotě desítek miliónů.

„V této věci jsme zahájili v roce 2013 trestní stíhání, bližší informace ale poskytovat nebudeme,“ řekla k tomu mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.

Mám podezření, že dva z mužů, kteří nás hlídali, by mohli být Libor Skopalík a Petr Skopalík
Z výpovědi oběti

Podle informací Práva jsou kvůli vydírání dvojice ze Zlínska obviněni dva muži, ani jeden z nich ale v kauze gangu kolem Švába, vyšetřovaného celostátním protimafiánským útvarem, nefiguruje. „Žádná přímá vazba na tuto skupinu nebyla potvrzena,“ poznamenala k tomu Zatloukalová.

Ukázali na Skopalíky

Podle informací Práva ze zdrojů blízkých vyšetřování se nicméně stále prověřuje, zda se na únosu nepodíleli bratři Libor a Petr Skopalíkovi, kteří stojí aktuálně před soudem kvůli únosům a vraždám podnikatelů spolu se Švábem. Prstem na ně totiž ukázaly přímo oběti jesenického únosu, a to už ve svém prvotním oznámení na policii.

„Mám podezření, že dva z mužů, kteří měli kukly a kteří nás hlídali, by mohli být Libor Skopalík a Petr Skopalík,“ uvedl loni koncem ledna jeden z podnikatelů do protokolu, který mělo Právo možnost si prostudovat. Podnikatel přitom nahlásil i místo jejich trvalého pobytu, stejně jako on pocházejí totiž oba bratři ze Zlínska.

Foto: Petr Horník, Právo

Soudní proces s členy gangeu Michaela Švába. Na snímku Petr Skopalík

Unesení podnikatelé případ původně ohlásili na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, ten ho ale podle svého šéfa Roberta Šlachty okamžitě kvůli příslušnosti předal právě středočeským kriminalistům.

„Byl ale na základě rozkazu náměstka policejního prezidenta pro tento případ zřízen speciální společný tým, ve kterém jsme od počátku působili,“ řekl Právu Šlachta, jehož lidé posléze začali rozkrývat také činnost Švábova gangu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám