Hlavní obsah

Střelec v Brodě vypálil 44 ran, oběti zemřely okamžitě

– Zlín • Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek

Zdeněk Kovář, který v uherskobrodské restauraci zavraždil osm lidí, vystřelil celkem 44krát. K dispozici měl 63 nábojů, uvedla ve čtvrtek zlínská policie. Zveřejnila také časový sled událostí před osudnou střelbou.

Střelec v Brodě vypálil 44 ran, oběti zemřely okamžitěVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Dohledáno bylo 39 nábojnic z pistole a pět prázdných nábojnic v bubínku revolveru – na místě tedy padlo nejméně 44 výstřelů. Pachatel na místě činu mohl disponovat municí o počtu maximálně 63 nábojů, z toho 57 do pistole a šest do revolveru,“ sdělil policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský.

Policie již má k dispozici také první výsledky znaleckých posudků. Oběti zemřely na následky vícečetných střelných zranění, přičemž tato zranění byla podle policie neslučitelná se životem a nepomohla by ani okamžitá pomoc záchranářů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

„Pachatel zemřel po střelném poranění hlavy, které si způsobil sám. V době spáchání vraždy a posléze sebevraždy nebyl ovlivněn alkoholem ani jinou návykovou látkou či léky,“ konstatoval Stránský.

Domovní prohlídka podle něj nepřinesla žádné další informace. Motivem činu byly i podle státního zástupce Romana Kafky hlavně osobní problémy. Odborníci pracují na jeho psychologickém profilu. Kafka jeho život přirovnal k filmu Volný pád. [celá zpráva]

Policie zveřejnila časový sled událostí před střelbou:
10:45 odjel pachatel z místa bydliště.
11:41 zaparkoval své auto na parkovišti na Mariánském náměstí a za parkování zaplatil.
v době od 11:57 do 12:06 navštívil pachatel pobočku České pošty v Uherském Brodě a poté se přemístil autem na parkoviště u restaurace.
12:32 přijímá provozovatel restaurace poslední objednávku obědového menu za 60 Kč, zachází do kanceláře a záhy, kolem 12:37 hod. zaslechne střelbu.
12:38 přijímá operační středisko policie prvotní oznámení o střelbě.

Střelec vnikl do uherskobrodské restaurace Družba 24. února kolem 12.30 a zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Pak zavolal do TV Prima, aby na svůj čin upozornil, a o několik desítek minut později se zastřelil. Terčem útoku se stala také účetní, která utrpěla těžké zranění. Jediný, kdo střelbu přežil bez zranění, byl muž, který se skoro na dvě hodiny ukryl na WC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelec z Uherského Brodu nevycházel moc ven, problémy dělala spíš jeho manželka, uvedla sousedkaVideo: Reuters

Zachránilo se také osm lidí, kteří utekli zadním vchodem. Útočník si na začátku roku obnovil zbrojní průkaz, který měl vydaný od roku 2000. Jeho příbuzným se to ale nelíbilo. Střílel z legálně držených zbraní revolveru Alfa vzor 820 a z pistole CZ 75B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám