Hlavní obsah

Stovky taxikářů v Praze protestovaly proti novým povinným zkouškám

Novinky, ČTK, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stovky vozů taxislužby komplikovaly v úterý provoz v hlavním městě. Taxikáři projeli Prahou, aby dali najevo primátorce Adrianě Krnáčové (za ANO) svůj nesouhlas s rozhodnutím, že mají dělat nové povinné zkoušky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Taxikáři se sešli před 13:00 na Strahově. Odtud vyrazili k ministerstvu financí, pak jeli k resortu dopravy a nakonec dorazili k magistrátu. Tam předali zástupcům města petici a akci ukončili. Podle odhadu policie se akce zúčastnilo několik stovek vozů taxi. V hlavním městě působí zhruba 4000 taxikářů.

Pražské taxikáře čeká novela obecně závazné vyhlášky, jejíž dopad by mohli pocítit už na konci měsíce. Mají být znovu přezkoušeni s tím, že platnost nového osvědčení bude pouze na dobu pěti let. Taxikáři už nebudou moci u zkoušek používat knižní plán Prahy a zavádí se přístup třikrát a dost. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Primátorka chce také zvýšit kontroly taxikářů. Má vzniknout osm speciálních skupin složených ze strážníků, policistů a pracovníků magistrátu. Zakázat chce kouření v autě i v době, kdy tam nejsou klienti.

Co se změní, ptají se taxikáři

"Podle magistrátu jsme všichni nepoctiví, a proto nám zpřísní podmínky. Opět zavede zkoušky z místopisu po pěti letech a zavede psychotesty. Akorát teda pořád nevíme, co se na taxislužbě změní k lepšímu a co se tím vyřeší u černého podnikání?" píše na stránkách Asociace koncesionářů v taxislužbě, která úterní akci pořádala.

Krnáčová námitky taxikářů odmítla s tím, že metropole pověst taxikářů nepoškozuje a nikdy nepoškozovala, naopak nepoctiví taxikáři vždy poškozovali pověst města.

"Pověst každé profese dělají vždy především ti, kteří ji vykonávají", sdělila Krnáčová. Podle ní Praha vždy tvrdila, že většina taxikářů je poctivých.

"Nechápeme proto, proč organizace zastupující provozovatele taxi nestojí na straně těch, kterým slouží - tedy cestujících a města. A v konečném důsledku touto akcí pomáhá lidem, kteří i jí nejvíce škodí," uvedla primátorka. Zástupce taxikářů prý pozvala ke společnému jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám