Hlavní obsah

Víc kontrol a nové zkoušky. Na pražské taxikáře upletla primátorka bič

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I když těch nepoctivých taxikářů jsou v Praze jen desítky, jde podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) o zločinné organizované společenství, kvůli kterému se rozhodla zavést nová tvrdá opatření. Ta dopadnou i na všechny ostatní řidiče taxi v hlavním městě. Mimo jiné budou muset skládat nové zkoušky a policisté i strážníci zvýší počet kontrol.

Foto: MP Praha

Od ledna do května 2015 strážníci zkontrolovali přes 14 tisíc vozů taxi, pokutu platilo víc než tisíc taxikářů.

Článek

„Je na čase, aby si taxikáři mezi sebou udělali pořádek. Tak jak se to děje v jiných oborech. Nikdy od nich nevzešla žádná snaha a já ji očekávám. A ne že my se tady budeme scházet a plýtvat snahou. Nicméně nyní jsme tak učinili a kvůli několika nepoctivým jedincům jsme připravili další represivní opatření, která dopadnou na všechny,“ prohlásila primátorka.

Praha ve spolupráci s republikovou i městskou policií navýší kontroly zaměřené na řidiče taxi. Kromě taxi týmu městské policie má vzniknout i osm speciálních skupin složených z policistů, strážníků a úředníků pražského magistrátu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Až tento problém vyřešíme, mohli bychom se konečně stát čistou a civilizovanou metropolí,“ dodala primátorka Prahy.

Nová povinná zkouška

Pražské taxikáře také čeká novela obecně závazné vyhlášky, jejíž dopad by mohli pocítit už za měsíc.

„Po nabytí právní moci novely budou všichni taxikáři znovu přezkoušení s tím, že platnost nového osvědčení bude pouze na dobu pěti let. Taxikáři už nebudou moci u zkoušek používat knižní plán Prahy. A zavádíme přístup třikrát a dost,“ popsala novou povinnou zkoušku Krnáčová.

Pokud taxikář zkoušku nesloží ani napotřetí, ztrácí možnost ji v budoucnu opakovat, a nebude tak moci poskytovat svoje služby na území hlavního města.

Připomínkovým řízením nyní prochází také novela zákona č. 111 o silniční dopravě, podle které ztratí řidič spolehlivost už po prvním pravomocném uložení sankce, nikoliv až po opakovaném uložení trestu. Vrátí se také možnost zadržení průkazu řidiče taxislužby přímo při kontrole.

Zákaz kouření v autě

Do návrhu novely zákona č. 361 o provozu na pozemních komunikacích pak vedení Prahy prosazuje zákaz kouření ve vozidle i v případě, kdy neveze klienta.

Městská policie by také měla vůči taxikářům získat větší pravomoci.

„V současnosti mohou strážníci zastavit vozidlo taxi jen ve velmi omezených případech. Navrhujeme, aby měl strážník stejnou možnost zastavit řidiče taxi jako policista nebo vojenský policista,” uvedla Krnáčová.

Magistrát chce také omezit možnosti stání taxíků na vyhrazených parkovištích.

„Někteří řidiči zneužívají stání na vyhrazeném parkovišti po dobu tří minut. Navrhujeme tedy, aby se tato výjimka nadále nevztahovala na řidiče taxislužby,“ sdělila primátorka Krnáčová.

Místo taxíků láká primátorka na častější využití městské hromadné dopravy. Od 1. září například pražský dopravní podnik naplánoval zkrácení intervalů nočních spojů z třiceti na dvacet minut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám