Hlavní obsah

Státní zástupce přiznal průtahy v kauze Bémových odposlechů, šifry se nedaří rozluštit

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce, který dohlíží na vyšetřování kauzy spojené s únikem tajných odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) a kontroverzního podnikatele Romana Janouška, přiznal podle informací Práva průtahy v práci úřadů.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Bém

Článek

Vyhověl tak stížnostem advokátů někdejšího příslušníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka, který je z vynesení citlivých materiálů z civilní kontrarozvědky obviněn.

Celá kauza totiž už několik měsíců stojí na tom, že Kriminalistický ústav doposud nedokázal rozluštit data na zabavených počítačových discích nebo cédéčkách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žalobce teď konstatoval, že ústav je skutečně v této věci nečinný. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. „Státní zástupce konstatoval průtahy a uložil ústavu nové termíny, dokdy má klíčové posudky předložit,“ řekl zdroj.

Žalobce z pražského městského státního zastupitelství Michal Muravský se k tomu odmítl jakkoliv vyjadřovat, celé vyšetřování je totiž s ohledem na angažovanost kontrarozvědky utajované.

Lhůta vypršela v lednu

Vyjadřovat se proto nechtěl ani Petržílkův obhájce Lukáš Trojan, už dříve ale uvedl, že původní lhůta pro vypracování analýzy vypršela na konci letošního ledna.

„Kriminalistický ústav zjevně není způsobilý zadaný znalecký posudek vypracovat,“ řekl u příležitosti podání stížnosti v říjnu Trojan.

Experti z Kriminalistického ústavu přitom stojí před skutečně náročným úkolem, Petržílek měl totiž jako zkušený důstojník kontrarozvědky většinu svých dat důkladně zašifrovaných. A právě snaha o prolomení přístupových kódů může být za protahováním vyšetřování.

Únik přepisů odposlechů Béma a Janouška, ve kterých se familiárně oslovují Kolibříku a Mazánku, vyšel najevo v roce 2009.

Petržílek je kvůli tomu stíhán od loňského listopadu. Někdejší důstojník tajné služby přitom z kontrarozvědky v roce 2009 odešel a začal působit na klíčové pozici hlavního analytika elitního policejního protikorupčního útvaru.

Od svého obvinění je postaven mimo službu a pobírá polovinu platu. Generální inspekce bezpečnostních sborů šetřila, zda Petržílek nevynášel citlivé informace i z policie, nic takového se ale neprokázalo.

„Karikatura reality“

Bém v aktuálním rozhovoru pro časopis Týden v této souvislosti řekl, že zveřejněné odposlechy vznikly za vlády Mirka Topolánka (ODS), kdy tajná služba nahrála tisíce Janouškových rozhovorů.

„Ty někdo o dva roky později z tajné služby ukradl a nejspíše je prodal panu (Vítu) Bártovi. Pak z nich vybral, co se mu hodilo, sestříhal do kompromitující karikatury reality a prodal či vybártroval se sdělovacími prostředky,“ tvrdil Bém v rozhovoru.

„Odposlechy udělaly z Janouška všemocného čaroděje a ze mne osla, kterého někdo řídí. Bém se ale řídit nedá,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám