Hlavní obsah

Spis katarského prince čeká na překlad

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ještě několik týdnů budou muset katarské úřady čekat na spis k případu člena tamní královské rodiny Hamada A. as-Sáního, odsouzeného u nás nepravomocně na 2,5 roku za sex se školačkami a posléze z iniciativy ministra spravedlnosti Pavla Němce předaného ke stíhání do rodné země. Česká strana totiž bude muset nejdříve pořídit jeho oficiální překlad.

Článek

"V současné době pořizujeme kopii spisu, předpokládám, že by mohla být hotova počátkem příštího týdne," řekla Právu soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Monika Křikavová, která nad as-Sáním v květnu proti Němcově vůli vynesla verdikt. "Okamžitě pak celý spis předám na ministerstvo spravedlnosti," doplnila Křikavová.

Právě ministerstvo by mělo zhruba dvanástisetstránkový spis předat katarským úřadům, nejdříve však bude muset zajistit jeho překlad. "Chceme si totiž být jisti, že se katarské straně dostane do rukou přeložený spis celý a ne třeba pouze jeho části," uvedl mluvčí ministerstva Petr Dimun. "Katarským úřadům sice důvěřujeme, ale chceme zároveň předejít jakýmkoliv pochybnostem. Proto zajistíme překlad do arabštiny raději my," konstatoval Dimun.

Arabština za půl miliónu

Podle soudních překladatelů, které Právo oslovilo, jde přitom o poměrně nákladnou záležitost. Roli přitom hraje především urgentnost překladu do orientálního jazyka. "Překlad dvanácti set stránek trestního spisu do arabštiny stojí zhruba kolem půl miliónu korun, záleží na požadované rychlosti," řekl Právu jeden z překladatelů, který je zapsán na oficiálním seznamu české justice.

Dimun však ujišťuje, že překlad bude plně hradit katarská strana. "To bylo součástí naší domluvy o předání stíhání," poznamenal mluvčí a dodal, že překlad by měl být hotov do tří týdnů. "Jde o středně rozsáhlý spis a počítáme s tím, že na překladu bude pracovat zároveň více lidí," vysvětlil Dimun.

As-Sání je v Kataru nyní na svobodě, po 48 hodinách strávených v tamním vězení po převozu z Česka byl totiž obratem propuštěn na několikamiliónovou kauci. "Další jednání soudu bude závislé na tom, kdy získají překlad celého spisu. V současné době mají katarské orgány k dispozici pouze překlad žaloby, kterou akceptovaly v plném rozsahu," uvedl as-Sáního český obhájce Josef Lžičař.

Případ katarského prince u nás vyvolal velkou vlnu emocí. Ministr spravedlnosti Němec totiž na jaře rozhodl o předání stíhání do jeho rodné země, soudkyně Křikavová to však odmítla respektovat a odsoudila as-Sáního na dva a půl roku do vězení. [celá zpráva] Ministrovi dal za pravdu až v srpnu Nejvyšší soud, který nařídil princovo propuštění z vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Katarský princ zatím zůstává ve vazbě

Katarský princ nepravomocně odsouzený za sex s nezletilými dívkami zůstává ve vazební cele pankrácké věznice. Mluvčí pražského městského soudu potvrdil,...

Příliš dlouhé prsty katarského prince?

Má katarský princi Hamad A. as-Sání tak dlouhé prsty, že může i z vězení, kde sedí za zneužívání nezletilých dívek, ovlivňovat průběh své kauzy? Pro nejvyšší...

Výběr článků

Načítám