Hlavní obsah

Soudy mohou nařídit odběr DNA, rozhodl Ústavní soud

Právo, Novinky, ČTK, jac, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ústavní soud ve středu zamítl stížnost Pavla Románka z Rožnova pod Radhoštěm proti rozhodnutí vsetínského soudu. Ten muže potrestal pokutou za to, že se odmítl podrobit odběru DNA za účelem zjištění otcovství.

Článek

Neochotu nechat si odebrat vzorky pro analýzu DNA zdůvodňoval svým špatným psychickým stavem, i když šlo jen o stěr vatou z úst. Špatný psychický stav nijak nedoložil.

Podle soudců jsou stěry malým zásahem, a pokud je muž odmítá, lze to vysvětlit spíše tak, že se chce vyhnout odpovědnosti, kdyby se ukázalo, že je skutečně dítětem otce, jehož matka testy DNA požaduje.

„Stěr sliznice z dutiny ústní představuje zákrok, který se jenom v minimální míře dotýká tělesné integrity člověka, je bezbolestný a nepředstavuje žádné zdravotní riziko. I z hlediska přiměřenosti sledovaného cíle a použitých prostředků se vyšetření v žádném případě nejeví jako neproporcionální," uvedl soud.

Na testy musí

V řízení o otcovství jsou soudy podle verdiktu Ústavního soudu oprávněny uložit žalovanému muži, aby se dostavil ke znalci a nechal si udělat odběr genetického materiálu (DNA). Soudy mohou testy vynutit pokutou nebo předvedením.

V nálezu se soudci vyjádřili také k obecnému používání testů DNA v české justici. Naznačili, že při současném vývoji vědeckého poznání začíná zákon o rodině zastarávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám