Hlavní obsah

Soudkyně čachrovala s daty, od kárného senátu odešla bez trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejné projednání žaloby je dostatečný trest, rozhodl v pondělí kárný senát Nejvyššího správního soudu v případu soudkyně Městského soudu v Praze Silvie Svobodové. Ta ve dvou případech ponoukla pracovnici kanceláře, aby do systému zapsala vypravení (odeslání) dvou rozsudků, ačkoli k nim reálně došlo až další den. Soudkyně tak o pár hodin překročila zákonnou lhůtu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nadřízení požadovali pro soudkyni výrazný finanční postih a nebránili by ani jejímu odvolání z funkce.

„Její jednání vnímáme jako závažné pochybení. Šlo totiž o jednání vykazující známky podvodu. U kárně obviněné nedošlo ani k žádné sebereflexi, místo toho, aby svou pracovní činnost zlepšila, své jednání kamuflovala,“ neměl pro postup své kolegyně žádné pochopení místopředseda pražského soudu Aleš Sabol.

Sama soudkyně Svobodová se hájila tím, že doba byla zlá. Pracovala z domu, k tomu měla malé dítě na distanční výuce.

Soudce vrchního soudu Elischer dostal za korupci devět let

Krimi

„K pochybení došlo a velmi mě to mrzí. Nesouhlasím ale s tím, že jsem měla úřednici instruovat, aby vyznačila v systému datum. Já jsem jí žádnou instrukci nedala. Ona mi řekla, že je to v pořádku a že se nemusím stresovat, a já jsem jí rozsudky dodala druhý den. Celá situace byla pro mě velmi nepříjemná a mrzelo mě, jak se to muselo vyřešit,“ řekla kárnému senátu soudkyně.

Soudní úřednice popsala, že za ní přišla Svobodová s tím, zda by to nešlo nějak zařídit. „Beru soudce jako osobu nadřízenou, takže jsem se neodvážila odporovat. Dít by se to ale nemělo, přesto jsem řekla, že to udělám,“ přiznala úřednice.

Soudkyně Králová jde do důchodu, případ tzv. trafik pro poslance nedokončí

Domácí

Kárný senát nakonec rozhodl, že prosté projednání případu bude dostatečným trestem, přičemž navržený postih označil za zcela nepřiměřený. Podle místopředsedy senátu Tomáše Langáška se soudkyně dopustila hlouposti. „Šlo o zkratkovitou reakci, když chtěla předejít nepříjemné situaci,“ konstatoval Langášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám