Hlavní obsah

Soudí řidiče, který přejel opilce ležícího na silnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo chvilku před půlnocí, pršelo a v protisměru právě projížděl autobus. Za takové situace auto řízené devětadvacetiletým mužem najednou do něčeho narazilo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nečekanou překážkou na jedné z brněnských ulic byl ležící člověk. Podle všeho byl zmožen alkoholem, bohužel si ustlal uprostřed jízdního pruhu. Za jeho smrt teď stojí u brněnského soudu řidič, který čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti.

K neštěstí došlo předloni 23. prosince. „Obžalovaný projíždějící v blízkosti zastávky MHD a přechodu pro chodce se dostatečně nevěnoval řízení, nesledoval situaci před sebou a nepřizpůsobil jízdu svým schopnostem a povětrnostním podmínkám, přejel poškozeného ležícího na vozovce za přechodem pro chodce,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

Já jsem jel podle předpisů, ještě o něco pomaleji
obžalovaný

Muž, který rozvážel kamarády z oslavy, tvrdil, že situaci nepodcenil. „Byla tma, mrholilo, bylo mokro. Najednou jsem ucítil, že jsem na něco najel, nevěděl jsem, co to bylo. Zastavil jsem, přede mnou už tam stálo jiné auto a jeho řidič říkal, že se něčemu vyhýbal. Šli jsme zpátky a tam ležel člověk. Jel jsem podle předpisů, ještě o něco pomaleji, ale při nejlepší vůli jsem nebyl schopen tomu zabránit,“ hájil se.

Na místě spolujezdce seděla mladá žena, která se před soudem dušovala, že ani ona nic neviděla.

Otázky pro znalce

„Jen jsem uslyšela ránu, jak jsme na něco najeli. Otevřela jsem dveře a viděla jsem, že tam někdo leží, měl tmavé oblečení. Volala jsem sanitku, oživovali jsme ho. Byla jsem v šoku, ten přejetý byl totiž můj kamarád, soused. Prý docela hodně pil, byl smutný z nešťastné lásky,“ popsala žena u soudu. Přejetý muž měl v krvi 1,7 promile alkoholu.

Člověka ležícího na silnici si nevšiml ani další pasažér. „Ucítil jsem náraz a auto poskočilo, nevěděli jsme, co se stalo. Vystoupili jsme a bylo tam tělo na silnici. Už tam stál i další řidič, ten tvrdil, že ho ale nepřejel,“ vzpomínal svědek.

Opilce u Nepomuku srazil vlak. Poté muž záhadně zmizel

Krimi

Soud bude v červenci pokračovat klíčovým výslechem znalce. Ten by měl zodpovědět otázku, zda mohl řidič ležící postavu vidět, nebo zda skutečně nebylo v jeho silách nehodě zabránit. V případě, že by soud rozhodl o řidičově vině, hrozila by mu kromě vězení a zákazu řízení i nutnost platit odškodné rodině zemřelého.

Reklama

Výběr článků

Načítám