Hlavní obsah

Soudce odmítá, že chyboval v kauze Olahů

Právo, Novinky, ČTK, Matěj Hušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO/PRAHA

Kladenský soudce Roman Lada odmítá pochybení v případě propuštění bratrů Olahových z vazby. Podle soudce jde o otázku výkladu zákona, nikoliv o chybu.

Foto: Petra Kulhánková

Dějiště Mistrovství Evropy v elektronických šipkách v Caorle

Článek

Kladenský soudce Roman Lada, který řešil případ Olahů, tvrdí, že se chyba nestala. Problém byl prý v tom, že obvinění podali ještě v přípravném řízení stížnosti proti vazbě.

"Ty stížnosti přišly na soud 20. prosince. Obžaloba byla podána 30. prosince. V lednu, když jsem se seznámil se spisem, jsem zjistil, že jejich stížnosti nejsou dořešeny. Dospěli jsme k názoru, že po podání obžaloby je zákonným soudcem, který má rozhodnout o trvání vazby, ten soudce, který má tu věc přidělenou. Proto jsme stížnosti projednali. Rozhodli jsme, že oba obviněné propouštíme," řekl Právu Lada. 

Navíc také popřel, že by Olahové byli ve vazbě, aby neovlivňovali svědky. "Z toho důvodu ve vazbě nebyli," dodal.

Předsedkyni soudu Renátě Kuncové se také nelíbí vyjádření mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna. Mluvčí v pondělí prohlásil, že ministerstvo spravedlnosti plánuje velkou prověrku kladenského soudu v souvislosti s jeho pochybeními. Podle Kuncové ze strany soudce "nedošlo k jednání, které by bylo v rozporu se zákonem či zásadami soudcovské etiky."

Výpalné v Kladně

Ivan a Pavel Olahovi skončili ve vazbě kvůli podezření z vybírání výpalného od kladenských podnikatelů. Policie je zatkla v květnu 2004 po ročním sledování. Panovaly obavy, že Olahové mohou ovlivňovat svědky, jednomu prý už bylo vyhrožováno. 

"Policie má zadokumentováno, že nejméně ve třech případech byli majitelé místních barů nuceni platit za tzv. ochranu - výpalné. V jednom případě podnikatel pod pohrůžkou fyzického násilí od května 1997 až do května 2003 zaplatil dnes zadrženým mužům 2,7 miliónu korun," sdělila už dříve Novinkám mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Reklama

Související články

Bratři Olahovi jsou ve vazbě

Kladenský soudce vydal ve čtvrtek souhlas se vzetím bratrů Olahových do vazby. Oba sourozence, které v úterý v Kladně při akci Lignit zatkla speciální...

Výběr článků

Načítám