Hlavní obsah

Soudce měl odvléct dceru ze školy a fixlovat rozsudky, může přijít o talár

Právo, Petr Kozelka

Hodně co vysvětlovat musí před kárným senátem Nejvyššího správního soudu (NSS) děčínský trestní soudce Radomil Bajer. Podle jeho nadřízených vtrhl do školy a odvlekl ze třídy svoji dceru, navíc prý manipuloval s rozsudky tak, že do nich vkládal jiná odůvodnění, aby případ vykázal jako rozhodnutý, a teprve později je měl upravit do správné podoby. Vedení soudu pro Bajera chce odvolání z funkce.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Jiří Gloc (vlevo) a Radomil Bajer přicházejí ke kárnému soudu.

Článek

Podle předsedy děčínského Okresního soudu Jiřího Gloce Bajer v loni v březnu vtrhl do jedné z místních základních škol a přímo ze třídy během vyučování odvedl svoji plačící dceru. „Prohlásil, že má dceru ve střídavé péči, a tak si ji může odvést, učitelka se s ním marně snažila domluvit na nějakém jiném chování. Učitelka i žáci byli po tomto jednání rozrušeni,“ popsal předseda Gloc.

Soudce měl navíc v pěti případech balancovat na hraně podvodu. Aby mohl spis vykázat jako hotový, měl do rozsudků vkládat naprosto jiné odůvodnění. Správné odůvodnění pak měl v plánu dopisovat až po týdnech od skončení lhůty. „Nešlo o nějakou nedbalost nebo opomenutí, jen shodou náhod se nedostalo účastníkům do ruky naprosto jiné odůvodnění,“ upozornil ve svém návrhu Gloc.

Podle předsedy soudu je Bajerovo jednání o to závažnější, že sám jako trestní soudce obžalované trestá za různé podvody, a přitom se sám choval podobně. „Jde o vážné morální pochybení. Děčínský soud patří mezi nejpřetíženější v republice, proto jsou určité prodlevy očekávatelné a omluvitelné. Kárný senát navíc kolegu už jednou uznal vinným pro průtahy ve stovce věcí. Poté mu nešlo upřít snahu, ale to nemůže jeho jednání omluvit. Pohyboval se na hraně trestního práva. Narušil důstojnost soudcovské funkce a ohrozil důvěru v nezávislé jednání,“ dodal Gloc.

Soudce: Je to vyhrocená situace

Sám soudce Bajer rozhodně odmítl, že by se dopustil výtržnosti ve škole. Před kárným senátem dlouze rekapituloval podrobnosti ze rozpadu jeho manželství, přičemž dokládal, že v jeho případě jde o vyhrocenou situaci, kdy musí čelit nejrůznějším ústrkům a obviněním ze strany bývalé manželky.

„Snažil jsem se naopak chovat extrémně opatrně a byl jsem to já, kdy byl obětí. Do školy jsem přišel o přestávce, nebylo tam žádné násilí, dcera neplakala. Učitelka, která je kamarádka mojí bývalé manželky, ji držela za ruku a říkala, že si ji nemůžu odvést,“ prohlásil Bajer.

U údajných manipulací s rozsudky Bajer upozornil na to, že byl doslova zavalen prací, soudil dokonce i v době, kdy oficiálně čerpal dovolenou, navíc vedení soudu mu prý nechtělo vyjít vstříc, když žádal o administrativní pomoc.

„Pak skutečně došlo k této situaci, kdy jsem do rozsudku vložil staré rozhodnutí. Předložil jsem to jako vyhotovené a pak jsem si ten spis stáhl s tím, že ho pak dopíšu,“ přiznal soudce.

Jednání kárného senátu je naplánované ještě na konci července.

Reklama

Výběr článků

Načítám