Hlavní obsah

Soud zrušil osvobozující verdikt nad karlovarským policistou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Odvolací Krajský soud v Plzni ve středu zrušil osvobozující verdikt první instance nad policistou Janem Budíkem obžalovaným z poštovní loupeže v Karlových Varech a jeho případ vrátil k novému projednání. Jeho kauza přitom odstartovala tzv. karlovarskou aféru, kvůli níž bylo odvoláno vedení místní policie.

Foto: Zdroj: NDM

Německá sopranistka Maida Hundeling.12.11.2013

Článek

"Okresní soud při hodnocení důkazů nezahrnul všechny důkazy provedené při hlavním líčení a některé důkazy dokonce nechal stát úplně stranou. Například je nutné provést psychologické vyšetření obou poštovních úřednic," uvedl v odůvodnění dnešního rozhodnutí soudce Pravoslav Polák.

"Jakým způsobem v tomto případu postupovala policie, je do nebe volající. Chovali se netakticky a nepochopitelně na hraně zákona, když například přivedli obžalovaného na poštu a ponechali ho tam samotného s oběma hlavními svědkyněmi," dodal soudce Polák.

Budík: obžaloba je scestná

Pětadvacetiletý Budík je postaven mimo službu stejně jako pět vysokých důstojníků karlovarské policie, včetně jeho otce, kteří jsou stíhaní kvůli zmaření vyšetřování této poštovní loupeže. Dnešní odvolací líčení se konalo z popudu státního zástupce, který nesouhlasil s červencovým osvobozujícím verdiktem Okresního soudu v Karlových Varech.

"Celé řízení i obžaloba jsou naprosto scestné a absurdní," prohlásil dnes Budík.

Policie prý chrání Budíka i nadále

Státní zástupkyně Radomíra Andrlová však naznačila, že karlovarská policie se i nadále snaží Budíka z celé záležitosti vysekat.

"Aktivita policie v Karlových Varech k vyvinění Budíka nebyla jen před zahájením trestního stíhání, ale pokračuje i po odvolání státního zástupce," řekla. Policie podle ní předala státnímu zástupci poznatky na další tři podezřelé, kteří popisem odpovídají Budíkovi a mají bohatou kriminální minulost a údajně se v době loupeže měli pohybovat poblíž pošty.

"Tyto poznatky dál prověřovat nebudeme, protože jedinými přímými svědkyněmi byl označen právě Budík," dodala.

Policista si údajně žije na vysoké noze

Státní zástupkyně Andrlová dnes taktéž probírala policistovy majetkové poměry. Podle svědectví jeho kolegů si na pracovišti půjčoval peníze a kolují o něm zprávy, že užívá omamné látky. Navíc s policejním platem 11,5 tisíce korun hrubého splácí půjčku na auto a je vášnivým telefonistou, který dokáže provolat 3 tisíce korun měsíčně.

Reklama

Související články

Vedení karlovarské policie postaveno mimo službu

Tři vysocí důstojníci z nejužšího vedení karlovarské policie jsou od úterý postaveni mimo službu a trestně stíháni v souvislosti s případem poštovní loupeže,...

Výběr článků

Načítám