Hlavní obsah

Soud zprostil Karla Srbu a spol. obžaloby v kauze Štiřín

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud zprostil ve čtvrtek bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, Evu Tomšovicovou, exředitele Štiřína Jiřího Zoufala a jednatele stavební firmy Petra Langera obžaloby z třináctimiliónového podvodu při rekonstrukci zámku Štiřín.

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Prvoinstanční senát všechny obviněné již v červnu 2007 osvobodil, odvolací Vrchní soud v Praze však v dubnu 2008 verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Všichni tři muži obvinění od počátku odmítají, Tomšovicová v procesu vypovídala v neprospěch ostatních. Srba s Tomšovicovou dostali v minulosti dvanáctileté tresty vězení za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Srba byl v září po osmi letech strávených za mřížemi propuštěn na svobodu.

V případu Štiřín vinila žalobkyně Srbu a spol. z toho, že se před lety dohodli na tom, že ošidí stát. Od podzimu 1999 do konce roku 2000 prý ministerstvo zahraničí připravili o víc než 13,6 miliónu korun.

Podvod podle obžaloby spočíval v záměrném nadhodnocování faktur na stavební práce ve Štiříně - šlo o opravu střechy, zemní práce a demolici objektu. Některé práce podle žalobkyně nebyly provedeny vůbec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám