Hlavní obsah

Soud zabral rekreační areál v Rabyni, který patřil Smetkovi z H-Systemu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Matěj Říha

Obvodní soud pro Prahu 2 v úterý vyhověl návrhu státního zástupce na zabrání rekreačního areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Areál v dražbě získal podnikatel Luděk Fabinger. Nyní by ale o něj měl přijít. Rozhodnutí soudu není pravomocné.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Článek

Žalobce Boris Havel je přesvědčen, že aukce byla zinscenovaná a že majetek Fabinger získal nelegálně. Areál byl totiž obstavený policií a měl připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy. Fabinger kvůli podezřelé dražbě zajištěné nemovitosti čelil trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno.

Havel však přesto areál považuje za výnos z trestné činnosti, a proto chtěl, aby soud nařídil jeho zabrání. Za hlavního strůjce podezřelé dražby označil exekutora Daniela Týče, jenž pozemky prodal. Jeho stíhání v této věci bylo rovněž kvůli promlčení zastaveno.

„Exekutor skutečně významným způsobem porušil své povinnosti, a pokud by jeho jednání nebylo promlčeno, mohl se dopustit trestného činu,“ vysvětlila soudkyně Daniela Reifová hlavní důvod, proč nyní rozhodla o zabrání pozemků. Původně letos v dubnu návrh zamítla. Státní zástupce však uspěl se stížností a Reifová musela případ řešit znovu.

Zaplatil 29 miliónů

Havel považuje za důležité, že soud konstatoval, že jde o výnos z trestné činnosti. „Výnosy připadají státu,“ zdůraznil Havel.

Podnikatel Fabinger za areál v Rabyni v dražbě zaplatil 29 miliónů korun, přičemž vyvolávací cena začínala na šesti miliónech. Tyto peníze v současnosti leží na účtu insolvenčního správce Emila Fischera, který řeší konkurz na majetek Smetky. Sumu z dražby by chtěl rozdělit mezi věřitele.

Fabinger proti rozhodnutí podá stížnost. Pokud by neuspěl, tak se chce soudit o peníze, které za areál zaplatil. Navíc bude žádat odškodnění. „Už třináct let jsem tahaný po soudech a dehonestován. V současné době jsem v poměrně dobré pozici, protože dostanu peníze, které mi stát blokuje,“ reagoval na verdikt Fabinger.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám