Hlavní obsah

Propuštěný Smetka z kauzy H-System je teď designérem mříží

Právo, Radim Vaculík

V říjnu to budou dva roky, co po odpykání dvanáctiletého trestu za podvod opustil brány věznice odsouzený zakladatel zkrachovalého H-Systemu Petr Smetka (59). Přestože se před nástupem do vězení tento podnikatel zabýval celý život stavebnictvím, v současnosti dělá to, co se naučil za mřížemi pankrácké věznice. A je to paradox, protože Smetka mimo jiné navrhuje právě mříže.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka u soudu na archivním snímku

Článek

„Projektuju zámečnické konstrukce i různá zabezpečení bytů, tedy i mříže,“ řekl muž, který podle rozsudku připravil v rámci H-Systemu o téměř miliardu korun zhruba 1100 zájemců o levný byt či dům.

Smetka se činil už ve věznici, kde se stal vedoucím úspěšně vydělávající kovodílny a navrhoval tam různé výrobky včetně ochranných mříží či dveří. Dokonce v minulosti dostal nabídku, aby tuto dílnu vedl i po propuštění z věznice.

Projektuju zámečnické konstrukce i různá zabezpečení bytů
Petr Smetka

Nakonec ale zakotvil u nejmenované pražské zámečnické firmy. Výši platu nechtěl sdělit, nicméně zhruba polovinu peněz mu strhává správce konkurzu vedeného přímo na Smetkův majetek. Bývalý šéf H-Systemu uvedl, že jde o částku zhruba do deseti tisíc korun měsíčně. Na dotaz, zda od doby svého propuštění čelil nějakým výhrůžkám či přímo útokům některého z podvedených klientů firmy či jiných lidí, Smetka odmítavě zakroutil hlavou.

Problémy prý nastaly jen po opětovné medializaci případu v souvislosti se sporem o osm bytových domů v Horoměřicích u Prahy mezi konkurzním správcem H-Systemu Josefem Monsportem a Stavebním bytovým družstvem Svatopluk, jehož členové mají zmíněné nemovitosti v pronájmu.

Smetkovu zaměstnavateli se prý moc nelíbilo, že je jeho jméno znovu často skloňováno v médiích a na veřejnosti, a stáhl ho z jednání s klienty zámečnické firmy, kterých se měl Smetka účastnit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám