Hlavní obsah

Soud potrestal dvojici manažerů z Key Investments pěti a čtyřmi roky vězení

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soud ve čtvrtek uložil pětiletý trest vězení manažerovi Danielu Brzkovskému a čtyřletý trest Kláře Fenstererové za poškození klientů investiční společnosti Key Investments (KI). O miliony kvůli ní přišly i některé radnice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Daniel Brzkovský obžalovaný v kauze Key Investments

Článek

Podle soudu vznikla škoda 849 milionů, kterou by měli obžalovaní společnými silami z větší části uhradit. Jejich kolegyni Alenu Šťastnou naopak soud obžaloby zprostil.

Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Mezi poškozenými je 45 subjektů včetně Sokolova, Lázní Bohdaneč, Votic a městských částí Praha 6 a 10.

Výpočet škody vyšel podle soudu z pořizovací ceny na nákup cenných papírů. „Soudu se to jeví jako zcela objektivní a v současné situaci i nejpřesnější,“ uvedl předseda trestního senátu Petr Hovorka. Tržní cenu cenných papírů nešlo určit. Nejsou totiž k dispozici všechny materiály, které by k tomu byly potřebné. Některé dokumenty třeba byly skartovány.

Šťastnou soud osvobodil na základě paragrafu, že se nestal trestný čin, pro který byla souzena. Žena totiž neměla na starost investiční činnost. Řešila poradenství a o finančních operacích nevěděla.

Škoda byla menší

Pražský městský soud v případu rozhodoval podruhé. Před čtyřmi roky poslal všechny exmanažery na tři až pět let do vězení a vyčíslil škodu na 873 milionů korun. Odvolací soud ale vrátil kauzu na začátek, jelikož se ukázalo, že investoři přišli o méně peněz, konkrétně o 24 milionů, než vyčíslil původní rozsudek.

Obžaloba viní Brzkovského z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem. Tyto cenné papíry nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořily v podstatě jen zákazníci Key Investments. Po krachu těchto firem byly navíc dluhopisy v podstatě bezcenné.

Kauza Key Investments znovu před soudem. Města kvůli fondu přišla o stovky milionů

Krimi

Šťastná s Fenstererovou zase podle obžaloby ze svých funkcí nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a nejednaly ve prospěch zákazníků.

Kauza se točí kolem kdysi velmi vlivné investiční společnosti, která se do povědomí dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Peníze firmě v minulosti svěřil také někdejší ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek.

Někdejší vrcholní politici ale mezi poškozenými nejsou. Mezi poškozené naopak patří v obžalobě 45 subjektů. Převažují mezi nimi lidé, kteří chtěli zhodnotit desetitisíce, statisíce i miliony korun.

Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Záhadou zůstává, kde peníze z investiční společnosti skončily. Dodnes se to totiž neví.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud se u Key Investments nedopočítal

Pražský vrchní soud loni v říjnu zrušil tresty vězení nad někdejšími vrcholnými manažery společnosti Key Investments zejména kvůli výpočtu škody, která měla...

Výběr článků

Načítám