Hlavní obsah

Kauza Key Investments se vrací na začátek, soud zrušil tresty

Právo, mar

Případ zkrachovalé investiční společnosti Key Investments (KI) se vrací na začátek. Pražský vrchní soud totiž zrušil odsuzující tresty pro tři bývalé manažery, kteří původně dostali od tří do pěti let vězení za pochybné spravování peněz klientů společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Bývalí manažeři Key Investments Klára Fenstererová, Alena Štorkanová a Daniel Brzkovský na archivním snímku

Článek

V kauze podle obžaloby vznikla škoda přes 873 milionů. Soud potrestal někdejšího předsedu představenstva společnosti Daniela Brzkovského a členky tohoto orgánu Alenu Šťastnou a Kláru Fenstererovou v prosinci 2016. [celá zpráva]

Proti rozsudku se odvolali a kauza posledních osm měsíců ležela u vrchního soudu. Ten na konci října v neveřejném jednání rozhodl o vrácení kauzy k novému projednání. „Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo zrušeno,“ stojí v soudní databázi.

Kde skončily peníze?

Mezi poškozené patří sto subjektů včetně měst jako Sokolov, Praha 6 nebo Praha 10. Key Investments je od roku 2012 v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe firma podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, byly takřka zcela převedeny jinam.

Dodnes se neví, kde peníze skončily. Média mnohdy spekulují o tom, že společnost skrytě ovládal podnikatel Petr Sisák, který patří mezi obviněné v jiné kauze související s konkurzem Via Chem Group, jejíž dluhopisy Key Investments nakupovala z peněz některých klientů.

Key Investments se dostala do povědomí v roce 2007 kvůli napojení do obchodů bývalého premiéra za sociální demokracii Stanislava Grosse. Peníze jí svěřil i někdejší ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám