Hlavní obsah

Soud snížil Lotyši trest za smrtelné napadení muže v pražské MHD

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze udělal v úterý tečku za případem brutálního napadení jednapadesátiletého muže v autobuse pražské MHD z loňského března. Muž později na následky zranění zemřel v nemocnici. Soud v odvolacím jednání snížil trest vězení z deseti na osm let Oleksi Lukjanovsovi (42), druhému obžalovanému Antonsi Maslaksovi (29) ponechal osmiletý trest vězení. Muži jsou z Lotyšska a po vykonání trestu budou vyhoštěni na deset let z Česka.

Obžalovaní Maslaks a Lukjanovs u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

Rozhodnutí je pravomocné, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Senát soudce Michala Hodouška řešil odvolání proti předchozímu rozhodnutí Městského soudu v Praze, který uložil desetiletý a osmiletý trest. Odvolání podali obžalovaní s návrhem na zproštění obžaloby a rovněž státní zastupitelství, které žádalo označit případ jako vraždu a podle toho obžalované přísněji potrestat.

„Skutková zjištění městského soudu jsou správná a vycházejí zejména z kamerového záznamu pořízeného v autobusu. Je to zcela objektivní důkaz, nelze ale zapomenout, že není zachycen celý konflikt. Co se dělo před tím, o tom vypověděli obžalovaní a zcela nezaujatí svědci, náhodní cestující,“ řekl Hodoušek.

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníci v autobuse střelce zbiliVideo: Policie ČR

Snížení trestu u Lukjanovse Hodoušek zdůvodnil tím, že jeho míra zavinění celé tragédie je obdobná jako u Malakse.

Podle vrchního soudu se vina obou bezpečně prokázala, nelze ale přistoupit na tvrzení státního zastupitelství, že se jednalo o vraždu. Podobné případy surového napadení pěstmi a kopy soudy běžně kvalifikují podle odvolacího soudu jako těžká ublížení na zdraví, případně s následkem smrti.

Podle verdiktu Lukjanovs vyprovokoval v autobuse pražské MHD poblíž Barrandovského mostu hádku s 51letým mužem. Incident se vyhrocoval, až muž vytáhl plynový revolver. Následovala rvačka, při které vyšla ze zbraně rána do podlahy.

Lukjanovs pak muže podle obžaloby udeřil nejméně dvanáctkrát pěstí do hlavy. Ze střední části autobusu mezitím přišel Lukjanovsův zeť Maslaks a připojil se do rvačky. Incidentu přihlížela řada cestujících.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní Maslaks s Lukjanovsem přicházejí k souduVideo: Novinky

Muže podle soudu surově bili, i když už se nemohl bránit. Následky bitky byly pro oběť fatální, kvůli krvácení do mozku se neprobral z bezvědomí a o čtyři měsíce později v nemocnici zemřel.

Obžalovaní rvačku nepopírali, šlo ale podle nich o sebeobranu a ochranu ostatních cestujících. Jejich obhájci žádali zproštění obžaloby kvůli nutné sebeobraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám