Hlavní obsah

Soud potvrdil zprošťující rozsudek nad exministrem Bartákem

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil zprošťující rozsudek nad exministrem obrany Martinem Bartákem, který byl obžalován z přijímání úplatků, a zbrojařem Michalem Smržem, obžalovaným z pokusu o podvod. Činu se podle obžaloby měli dopustit při nákupu armádních vozů Tatra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Exministr obrany Martin Barták (vpravo) a zbrojař Michal Smrž u vrchního soudu.

Článek

Barták po vynesení rozsudku práci soudů pochválil: „Jsem rád, že existují nezávislé soudy, které jsou skutečnými pilíři demokracie.“ Zda bude za čtyřletý proces požadovat odškodnění, se zatím ex-ministr podle svých slov nerozhodnul. „Ještě to zvážím, ale nevím, jestli mi to vůbec stojí za to,“ řekl Barták novinářům bezprostředně po vynesení rozsudku.

Žaloby na náhradu škod chce naopak jistě podat Smrž. Ten odhadl, že kvůli svému obvinění přišel na zakázkách řádově o 100 miliónů korun. „Dneškem celá věc rozhodně nekončí, žaloby určitě podám,“ uvedl vlivný zbrojař a zároveň zdůraznil, že náhradu škody nebude požadovat na státu, ale na konkrétních lidech, kteří za jeho stíháním stáli. Zmínil přitom v první řadě státního zástupce Dušana Táborského a také novináře Janka Kroupu, který o kauze začal psát.

Zprošťující verdikt si oba muži vyslechli již v polovině května od Městského soudu v Praze, státní zástupce se ale odvolal. [celá zpráva]

Soud: Požadavek kompenzace není žádost o úplatek

V odůvodnění předseda senátu řekl, že Barták podle soudu opakoval jen to, co předtím řekl Mirek Topolánek, a sice, že by Tatra měla kompenzovat společnosti Praga ztrátu zakázky. „Jednání v USA bylo na veřejnosti a setkání proběhlo z iniciativy Američanů – nebyly tam podmínky pro vyřčení korupčních požadavků,“ uvedl soudce Petr Píša v odůvodnění rozsudku.

„Požadavek na kompenzaci nelze vnímat jako nedůvodný a nemůže být hodnocen jako žádost o úplatek. Cabaniss (předseda dozorčí rady Tatry – pozn. red.) předtím písemně požadoval schůzku s obžalovaným Bartákem, navrhoval čtyři termíny a Barták na to nijak nereagoval. Pokud by chtěl vznést korupční požadavek, mohl využít této nabídky na schůzku u sebe v kanceláři, tam by byly rozhodně vhodnější podmínky pro případné korupční nabídky,“ dodal soudce.

Měli požadovat 80 miliónů 

Podle obžaloby chtěli od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut.

Tehdejší první náměstek ministryně obrany Barták prý při návštěvě USA, kam odjel v únoru 2008 jako člen delegace premiéra Mirka Topolánka (ODS), neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši pěti miliónů dolarů (přes 80 miliónů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Rozsudek nad exministrem Martinem BartákemVideo: Novinky

Bartákův známý a majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se údajně snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Sliboval prý například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 miliónů korun, později za 20 miliónů.

Podle rozsudku městského soudu se však trestného činu nedopustili. Soud konstatoval, že se ocitl v poměrně vážné důkazní nouzi, přestože trestní spis obsahoval stovky listinných důkazů a desítky svědeckých výpovědí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám