Hlavní obsah

Bývalý velvyslanec v USA shodil výpověď proti Bartákovi

Právo, Jakub Troníček

Někdejší ambasador České republiky ve Washingtonu Petr Kolář naznačil, že klíčový svědek proti bývalému ministrovi obrany Martinovi Bartákovi, tedy bývalý americký velvyslanec v České republice a pozdější šéf dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss mohl být ke své výpovědi dotlačen. Kolář to ve středu řekl u soudu s tím, že Cabanisse považoval vždy vzhledem ke společné diplomatické minulosti za svého blízkého přítele.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Kolář na archivním snímku

Článek

Obžaloba Bartáka stojí mimo jiné na Cabanissově svědectví, podle kterého si mu měl v roce 2008 Barták říct o peníze výměnou za urovnání problémů kopřivnické automobilky s dodávkou nákladních vozů pro českou armádu.

Kolář, který inkriminované setkání v americkém Washingtonu coby velvyslanec organizoval, ve středu uvedl, že pokud Barták po Tatře tehdy požadoval, aby své problémy řešila a aby dodržovala smlouvy, bylo to standardní hájení českých zájmů.

Myslím si, že mu někdo něco podsunul a že dnes už mu to úplně příjemné není.
Petr Kolář

„Pokud jim to takto bylo řečeno a zpětně si to uměle interpretovali jako žádost o úplatek, tak to je v rovině přejití z obrany do útoku,“ konstatoval Kolář s tím, že Američané potřebovali zachránit svou investici v České republice.

Rozladění  Cabanisse při schůzce nezaznamenal

Zároveň pak dodal, že Cabaniss mohl být pod tlakem dalších představitelů Tatry, podle všeho tedy tehdejšího ředitele této automobilky Ronalda Adamse a šéfa její americké pobočky Duncana Sellarse.

„Jsem přesvědčen, že je manipulován a že teprve dodatečně byl někým instruován, že ta debata vlastně může být interpretována jako pobídka ke korupci. Myslím si, že mu někdo něco podsunul a že dnes už mu to úplně příjemné není,“ řekl Kolář na adresu svého přítele z diplomatických kruhů.

Jedním dechem ale v reakci na připomínku státního zástupce připustil, že jde pouze o jeho dojem.

Výši částky neví

Cabaniss u soudu prohlásil, že žádost vnímal jako korupční a že Barták požadoval částku v řádu miliónů, podobně jako další představitelé Tatry ale nebyl schopen určit přesnou výši částky ani to, v jaké měně měla být.

Kolář také zpochybnil další jeho tvrzení, totiž že po údajné žádosti o peníze ze strany Bartáka beze slov rozladěně místo setkání na střelnici v Centerville opustil. „Žádné demonstrativní gesto jsem nezaznamenal, to bych si asi všimnul,“ poznamenal k tomu Kolář.

Během středečního líčení vypovídal také novinář Janek Kroupa, který stál u zrodu celé kauzy a který také představitele Tatry kontaktoval s českou policií. „Řekli mi, že by rádi vypovídali před českými orgány, tak jsem to zprostředkoval,“ vysvětlil soudu Kroupa. Proč se rozhodli celou věc ohlásit až s několikaletým zpožděním, podle něj ale američtí manažeři nevysvětlili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám