Hlavní obsah

Soud potvrdil, že vedoucí pošty křivě vypovídal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 3 potvrdil roční podmíněný trest pro bývalého vedoucího pošty v Praze 6 Vítězslava Kovaříka, který měl křivě vypovídat v kauze největší poštovní loupeže v české historii. Podle soudu lhal, když vypovídal v procesu s přepadenými pokladníky, kteří byli po loupeži propuštěni z práce. Kovařík dostal roční trest s tříletou podmínkou.

Článek

Soud stejný test uložil již v srpnu 2005. Odvolací soud však kvůli formálním a procesním chybám verdikt zrušil a vrátil případ k dalšímu jednání.

Bývalí pokladníci pošty Karel Molodčenko a Helena Baudyšová byli před osmi a půl lety u toho, když tři maskovaní a ozbrojení lupiči ukradli rekordní částku - 28,5 miliónu korun. Lupiče policie nedopadla. Před soudem sice stanula trojice mladíků, vina jim ale nebyla prokázána.

Pošta po útoku propustila pokladníky z práce za to, že nedodrželi bezpečnostní předpisy. Propuštění se bránili u soudu, ten ale v září 2003 rozhodl, že výpověď je platná. Verdikt posvětil i Nejvyšší soud a Ústavní soud.

Nyní po bývalých zaměstnancích pošta u soudu žádá náhradu škody, která se s připočtením soudních nákladů podle Baudyšové vyšplhala na 35 miliónů korun. Bývalí pokladníci tvrdí, že Kovařík u soudu lhal, když řekl, že vydal zákaz otevírání oken. V pátek jim dal soud již podruhé za pravdu.

Reklama

Související články

Oloupení pošťáci dostali výpověď právem

Zaměstnanci České pošty, kteří byli přítomni největší poštovní loupeži, která se odehrála před šesti lety v Praze 6, dostali výpověď od zaměstnavatele právem....

Výběr článků

Načítám