Hlavní obsah

Oloupení pošťáci dostali výpověď právem

PRAHA

Zaměstnanci České pošty, kteří byli přítomni největší poštovní loupeži, která se odehrála před šesti lety v Praze 6, dostali výpověď od zaměstnavatele právem. Rozhodl o tom Městský sodu v Praze. Při loupeži, za kterou nebyl nikdo odsouzen, si pachatelé odnesli rekordní sumu - 28,5 miliónu korun.

Foto: archiv NDM Ostrava

V. Polák, A. Mohylová, P. Lorencová a I. Orozovič v komedii Jak důležité je mít.

Článek

Městský soud tak zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 3, který rozhodl v neprospěch České pošty.

Bývalé pokladní Helenu Baudyšovou a Karla Molodčenka zaměstnavatel propustil tři měsíce po loupeži. Dvojice v den loupeže přepočítávala peníze a lupiči do místnosti v prvním patře snadno vnikli otevřeným oknem. Podle pošty tím porušili bezpečnostní předpisy. Baudyšová s Molodčenkem argumentovali, že otevírání oken byla běžná praxe, neboť v místnosti bylo horko a jiný způsob větrání neexistoval. Okno se totiž nedalo podle nich dostatečně otevřít bez toho, aby se zároveň neotevřela ochranná mříž.

Náhrada škody

Lupiče policie dosud nedopadla. Před soudem sice stanula trojice mladíků, vina jim ale nebyla prokázána.

Soudy kauzu výpovědi řeší téměř šest let, obvodní a městský soud se jí střídavě zabývaly již sedmkrát, uskutečnilo se devět stání. Na pravomocný rozsudek čeká Obvodní soud pro Prahu 6, u kterého se Česká pošta dožaduje po Molodčenkovi a Baudyšové náhrady škody. Po připočtení půlmilionového soudního poplatku a jedenáctiprocentního úroku se částka vyšplhala podle Baudyšové na 35 miliónů korun.

Pokladníci chtějí podat dovolání

"Intenzita zvlášť závažného porušení pracovních předpisů tady dána je, a výpověď je proto důvodná," řekla po vynesení rozsudku soudkyně Věra Hnaníčková.

Podle ní je nesporné, že Molodčenko s Baudyšovou nerespektovali zákaz otevírání oken, Molodčenko navíc porušil předpis tím, že u sebe neměl přenosné poplašné zařízení. Lupiči tak měli velmi jednoduchou práci. Do pokladny vnikli otevřeným oknem v prvním patře ve chvíli, kdy zaměstnanci přepočítávali peníze. Trezor byl odemčený a Molodčenko nemohl spustit alarm, který si nechal v šuplíku ve stole. Objevovaly se dokonce úvahy, že byl s lupiči domluven, nikdy se ale neprokázaly.

Bývalí pokladníci s rozsudkem nesouhlasí a hodlají podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Molodčenko tvrdí, že jejich nadřízený u soudu lhal, když řekl, že vydal zákaz kouření a zákaz otevírání oken. Právě tyto předpisy pokladníci údajně v osudný den porušili. "Žádné takové zákazy vydány nebyly," tvrdí Molodčenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám